Video

Grote liefde van Vincent van Gogh krijgt beeld in Nuenen

17 maart 2016 om 22:52 • Aangepast 21 november 2020 om 11:54
nl
175 jaar na haar geboorte werd donderdag het borstbeeld van Margot Begemann onthuld in Nuenen. Begemann had een kortstondige relatie met Vincent van Gogh. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Peter Nagelkerke en onthuld door het achternichtje van Margot Begemann die dezelfde naam heeft.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Margot Begemann was speciaal gevraagd door de werkgroep om het beeld te komen onthullen. "Ik vond het een eer om te doen", vertelt ze na afloop. "Ik vond het wel spannend dat zoveel mensen toekeken en het is natuurlijk ook even afwachten of het doek makkelijk van het beeld afgaat."
Begeman is enthousiast over het beeld van haar familielid. "Ik vind het een heel mooi beeld en ik vind het bijzonder dat er nu een beeld staat van verre familie van mij", aldus het achternichtje. "Het is ook bijzonder dat iemand uit mijn familie zo'n band had met Vincent van Gogh."

Wachten op privacy instellingen...

Naast Margot Begemann was ook haar oom Ton Begemann bij de onthulling. Hij is trots op het beeld en zal, zo zegt hij zelf, vaak vanuit zijn woonplaats Eindhoven een ommetje maken langs het beeld in Nuenen. "Ik ga ook veel kennissen en familie mee naar Nuenen nemen", vult hij aan.
Verboden liefdeMargot Begemann was het buurmeisje van Vincent van Gogh. De twee kregen een kortstondige relatie in de zomer van 1884 en wilden zelfs trouwen. De families van het stel waren niet zo gelukkig met de relatie. Margot was namelijk bijna twaalf jaar ouder dan de schilder.
De relatie kreeg een dramatisch einde toen Margot met behulp van rattengif een zelfmoordpoging deed. Vincent kwam hierachter en wist Margot te redden door haar zo snel mogelijk naar een arts te brengen. Margot overleefde de zelfmoordpoging maar de twee kwamen nooit meer terug bij elkaar.
VincentreHet beeld moet uiteindelijk in de voortuin van het voormalige woonhuis van Margot Begemann komen aan de Berg 24 in Nuenen. Die tuin had eigenlijk al opgeknapt moeten zijn maar zoals de voorzitter van de werkgroep, Cor van der Linden, zei: "Nuenen zou Nuenen niet zijn als het niet wat langer zou duren." Tot die tijd is het beeld daarom te bewonderen in het Vincentre in Nuenen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.