Moeder maakt 1-jarige dochter expres ziek met medicijnen en krijgt voorwaardelijke celstraf

18 maart 2016 om 19:42
nl
Een 26-jarige vrouw uit Sint-Oedenrode is door de rechter in Den Bosch vrijdagmiddag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor de mishandeling van haar dochter.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Het anderhalf jaar oude meisje werd in februari 2014 opgenomen in een ziekenhuis in Uden. Volgens de rechter heeft de vrouw haar dochter opzettelijk ziek gemaakt.
In eerste instantie viel de artsen niets op, maar een dag later was het kind ineens suf en lusteloos. In het bloed van de peuter werden de medicijnen paracetamol en tramadol gevonden.
Opzettelijk ziek gemaaktTramadol was namelijk niet op de kinderafdeling van het ziekenhuis aanwezig. Dit medicijn was op voorschrift van de huisarts aan de moeder verstrekt.
Uit onderzoek blijkt verder dat de moeder alleen met haar dochter in de kamer was op het moment dat de medicijnen zijn toegediend.
Münchhausen by proxyVolgens een psycholoog en een psychiater heeft de moeder waarschijnlijk het syndroom Münchhausen by proxy. Mensen met dit syndroom zoeken herhaaldelijk medische hulp voor bewust verzonnen stoornissen of ziektes bij anderen.
De kinderen van de vrouw zijn inmiddels uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld. Haar man is van haar gescheiden.
Verplicht behandelenBij het bepalen van de straf hield de rechter rekening met het feit dat de vrouw het syndroom Münchhausen by proxy heeft, dat ze niet eerder is veroordeeld en dat ze geheel vrijwillig is begonnen met individuele therapie.
In de voorwaardelijke straf is de voorwaarde opgenomen dat de vrouw zich voor langere tijd moet laten behandelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.