Video

Oosterhoutse leerlingen vol zelfvertrouwen na EHBO-cursus: 'Als iemand stikt kan ik hem wel redden'

18 maart 2016 om 19:13
nl
Op lang niet alle basisscholen wordt nog EHBO gegeven, er zijn namelijk niet genoeg vrijwilligers vanuit het Rode Kruis om dit te realiseren. Leerlingen van de Westhoek in Oosterhout behoren nog wel tot de gelukkigen die mogen leren hoe ze verbandjes het beste aan kunnen leggen.
Profielfoto van Kersten Anne
Geschreven door
Kersten Anne

Met veel zorg en net geen tong uit de mond wordt een verbandje gewikkeld. "Eerst doe ik het in de lengte langs de vinger en dan draai ik het om haar wijsvinger heen", zegt het meisje.
Geconcentreerd pakt ze de vinger van het meisje naast haar in. "Dan ga ik langs de pols en nog een keer bovenlangs, om de resterende stukjes weg te stoppen en dan is hij klaar!"
Moeilijk verbandVolgens Anielka van het Rode Kruis is dit een van de moeilijkste verbanden om te leggen. "Ik vind dat ze het echt heel goed gedaan hebben vandaag." Ze vindt het belangrijk dat de leerlingen van groep acht de beginselen van EHBO leren.
Een aantal dagen geleden heeft ze ze ook kennis laten maken met een AED (apparaat waarmee hartritme hersteld kan worden na een hartaanval). "Dan weten ze wat het is als ze het zien hangen in bijvoorbeeld een winkelcentrum. Ze laten het dan wel uit hun hoofd om het kapot te maken", zegt ze lachend.
Vroeger kreeg iedereen op de basisschool EHBO, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Volgens Anielka zijn er niet meer genoeg mensen die een EHBO-cursus willen geven of überhaupt een diploma hebben. "Maar drie procent van de bevolking heeft een EHBO-diploma."
Vrijwilliger wordenDe directeur van het Rode Kruis probeerde de leerlingen nog lekker te maken om  vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis. "Dan mag je backstage bij bijvoorbeeld Serious Request en dan kun je misschien wel artiesten als Tiësto zien!"
Of de kinderen het nu willen doen of niet, vandaag is in ieder geval het eerste stapje in de goede richting ontvangen. Ze mochten allemaal een EHBO-diploma in ontvangst nemen. De inwoners van Oosterhout zijn nu een stuk veiliger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.