Video

Vrijwilligers ruimen troep langs oevers van de Maas: 'Ruim je eigen troep op!'

19 maart 2016 om 13:41
nl
"Daar liggen nog lege blikjes. Dus ik wil eigenlijk hier over het prikkeldraad heen." Klimmen is geen optie. En het prikkeldraad naar beneden houden, lukt ook niet. Bewapend met een grote vuilniszak en een afvalprikker stelt de dame daadkrachtig: "Hier vinden we een oplossing voor!" De dame is één van de vrijwilligers die zaterdag zwerfafval ruimen langs de oevers van de Maas, tijdens de actie Schone Maas.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Het is een mooi plekje bij Grave. Het Gemaal van Sasse ligt er. En een oude bunker, beiden aan de oever van de Maas. Maar wie wat beter om zich heen kijk, ziet her en der aan de waterkant behoorlijk wat troep liggen.
Hawaii-slinger"Wat er in de zak zit? Blikjes, plastic verpakkingen, noppenfolie." De vrijwilligers die zaterdagochtend al vroeg aan het ruimen zijn, vinden allemaal zo'n beetje dezelfde troepjes. Al heeft er ook al iemand een verdwaalde Hawaii-slinger 'buitgemaakt'. Een man wijst naar een beschut plekje onder het viaduct naar Gelderland. "Daarboven is een mooie plaats om 's nachts te zitten."
Verderop is het prikkeldraadprobleem nog niet getackeld. "En bij de kazematten is ook nog een hoekje met een bankje. Daar ligt van alles in de struiken." Voorlopig is er dus nog wel even werk voor de ruimers.
"Ik leer altijd aan mijn kinderen, dat als iedereen z'n eigen troep opruimt, een ander het niet hoeft te doen. Al dat plastic hier, kan ook in de magen van dieren verdwijnen." Prik, prik. Een plastic zakje verdwijnt. Niet in een dierenmaag, maar in een grote vuilniszak.
StartschotIn Grave werd het startschot gegeven van de opruimactie Schone Maas. Maar ook op andere plekken in de provincie gaan vrijwilligers de troep te lijf. Vorige jaar gebeurde dat ook. Daarmee werd voorkomen dat honderden kilo's rommel met het water van de Maas richting zee werden vervoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.