'Met je kop op tv', workshops voor lokale omroepen bij Omroep Brabant

19 maart 2016 om 19:18
nl
Leren over presentatie- en cameratechniek of het schrijven van bulletins en het hanteren van een camera. Ruim honderddertig deelnemers van lokale omroepen volgden zaterdag workshops, georganiseerd door Omroep Brabant.
Profielfoto van Verhagen Audrey
Geschreven door
Verhagen Audrey

Cursussen over journalistiek en journalistieke technieken zijn onbetaalbaar voor lokale omroepen. Daarom houdt Omroep Brabant al vijf jaar dit soort opleidingsdagen voor lokale journalisten.
HistorieDe organisatie is in handen van Peter van Asten. “Het idee voor deze dag kwam vijf jaar geleden tot ons. Voor Optocht TV kregen we van lokale omroep beelden binnen van de optocht in hun dorp of stad. Ze vroegen me of het mogelijk was om een cursus camera bij Omroep Brabant te volgen. Dat vonden we een goed idee en zo zijn de eerste workshops begonnen. De reacties zijn heel positief. Zowel bij de deelnemers als de mensen die de workshops geven. Kennis moet je delen.”
De deelnemers mochten kiezen uit camera, montage, camjo, presentatie voor tv en radio, schrijven voor tv en bulletins en teksten inlezen. De workshops werden gegeven door mensen van Omroep Brabant. Bijvoorbeeld cameraman Leon Hagedoorn: “Het is leuk om zo`n groep enthousiaste mensen de kneepjes van het vak te leren.”
Filmen en presenterenGeconcentreerd kijken de cursisten naar Leon als hij uitlegt wat de camera allemaal kan. Onder de cursisten zijn drie journalisten van Studio 040, de lokale omroep van Eindhoven. Ze willen zelf leren filmen. Dat is handig als er snel een reactie gehaald moet worden bij de politie.
In de tv-studio is het druk. Deelnemers krijgen daar les van presentatrice Cindy de Koning. Na de theorie mogen ze het zelf proberen. Camera, licht... actie! Een van de deelnemers komt net terug van zijn presentatietest. Zijn wangen zijn rood en hij zucht: "Het valt echt niet mee, met je kop op tv."
BijspijkerenDe cursisten weten al het een en ander van journalistiek. Ze werken soms al jaren bij een lokale omroep. Toch vinden ze het fijn hun kennis bij te spijkeren. John Broers is sinds twee jaar actief bij RTV Horizon. “Ik ben eigenlijk een radioman in hart en nieren. Twee jaar geleden kreeg ik echter een camera in mijn handen gedrukt en sindsdien ben ik cameraman.”
John volgde de workshop video montage en camera. “Ja, ik heb goede tips gekregen over het camerastandpunt en diepteverlegging.”
LunchTussen de middag werden alle cursisten getrakteerd op een heerlijke lunch. Kantinedame Mimi en haar assistente Mieke zorgden voor belegde broodjes, salade en soep.
Mimi glundert: “Weet je dat er vijf dozen met kroketten, kaassoufflés en frikadellen doorheen zijn gegaan? Ik vind altijd dat je moet zorgen dat mensen tevreden zijn, dat onthouden ze.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.