Première De Helleveeg in Eindhoven: heel Tivoli loopt uit voor film over hun wijk - Omroep Brabant
Video

Première De Helleveeg in Eindhoven: heel Tivoli loopt uit voor film over hun wijk

20 maart 2016 om 20:24
nl
De rode loper van bioscoop Pathé in Eindhoven was zondag voor de sterren van de nieuwe Nederlandse film De Helleveeg. Die beleefde een feestelijke voorpremière, een dag voor de landelijke première in Amsterdam.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Tussen steracteurs als Benja Bruijning en Hannah Hoekstra liepen zondag ook de inwoners van de Eindhovense wijk Tivoli, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt en waar een deel van de film is opgenomen.
De verfilming van het boek van A.F. Th. van der Heijden is een op en top Brabantse gebeurtenis. De schrijver komt uit Geldrop, regisseur André van Duren uit Reek, de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs leverde de titelsong en een deel van de acteurs heeft zijn wortels in Brabant. Zo wordt de rol van de jonge Albert Egberts gespeeld door Joep van Leuken uit Schaijk en Raf Scholten uit Tilburg.
'Indrukwekkend verhaal'Inwoners van Tivoli vulden samen bijna een hele bioscoopzaal. "Nee, ik heb het boek niet gelezen", was het antwoord van vrijwel iedereen op de vraag of ze het verhaal kenden. "Ik vond het heel indrukwekkend, ik kan me wel voorstellen dat het waar is gebeurd",  zegt een bezoekster na afloop.
Van der Heijden beschrijft in zijn boek het levenslot van zijn tante Tiny met wie hij een nauwe band had. "Nee, een vrolijke film is het niet en daarmee geeft hij zeker niet de sfeer van Tivoli weer",  zegt een buurtbewoner die ook figureert in de film.
BekendheidMaar enthousiast over de film of niet, alle buurtbewoners zijn trots dat hun wijk als filmlocatie bekendheid heeft gekregen. "Iedereen weet nu waar Tivoli ligt, dat is toch mooi."
Schrijver A. F. Th. van der Heijden vindt de verfilming van zijn boek geslaagd. "Maar", zegt hij. "Ik vind het moeilijk een oordeel te geven. Een boek schrijven of een film maken zijn toch verschillende vakgebieden. Ik kijk toch vooral naar de verschillende scènes en daarvan vind ik er veel goed geslaagd."
Tante Tiny herkent hij niet helemaal in de film. "Hannah Hoekstra heeft een lieve uitstraling. Zij is denk ik daardoor door de regisseur wat vriendelijker neergezet, wat milder. Dat is zijn goed recht."
Omroep Brabant zendt The Making of De Helleveeg uit op drie zondagavonden in maart: 13, 20 en 27 maart om 20.45 en 22.45 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.