Airbus koopt eerste 3D-metaalprinter van Additive Industries, maar dan hebben ze ook wat

21 maart 2016 om 11:12 • Aangepast 21 november 2020 om 11:50
nl
Additive Industries uit Eindhoven maakt 3D-metaalprinters en de eerste kan bij de klant worden afgeleverd. En dat is geen kleintje. Airbus bestelde het acht meter lange gevaarte. De NOS sprak met een trotse directeur van het bedrijf.
Profielfoto van Rippe Hessel
Geschreven door
Rippe Hessel

Airbus gaat met de 3D-printer (waarde 1,8 miljoen euro) kleine lichtgewicht metalen onderdelen printen. De vliegtuigbouwer denkt uiteindelijk de helft van een vliegtuig te kunnen printen, vertelt mede-oprichter Daan Kersten tegen de NOS.
Ambitie: even groot als ASMLHet op Strijp-S gevestigde bedrijf werkte drie jaar aan de industriële metaalprinter. Dat deed het niet alleen. Veel high-techbedrijven droegen hun steentje bij, waaronder het chipfabrikant ASML uit Veldhoven.

Wachten op privacy instellingen...

Kersten wil ooit net zo groot worden als ASML. Voor hem is het Veldhovense bedrijf het grote voorbeeld. Veel van de werknemers komen van ASML, maar ook van Philips en TNO. In totaal heeft het bedrijf dertig mensen in dienst.
Minder verspilling en snellerVolgens de directeur van Additive Industries is een van de grote voordelen van 3D-metaalprinten dat er minder materiaal nodig is, omdat er heel precies kan worden geprint. Ook kan er sneller worden geproduceerd.
Dat geeft Airbus misschien een voorsprong op grote concurrent Boeing. Kersten was blij verrast dat zo'n grote klant een beginnend bedrijfje als het zijne deze opdracht durfde te geven. Een klein bedrijf dat een grote stap zet naar een prachtige toekomst.
Even groot als ASML. Een mooie ambitie. Hopelijk is voor Additive Industries, net als voor Airbus, 'de sky the limit'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.