Nieuwe klap gevangeniswezen: sluiting gevangenissen onvermijdelijk

21 maart 2016 om 13:51
nl
Opnieuw een klap voor het gevangeniswezen. Sluiting van nieuwe gevangenissen is onvermijdelijk. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat de komende vijf jaar minder capaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.
Sluiting gevangenissenBij ongewijzigd beleid zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in het gevangeniswezen en vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna driehonderd in de jeugdinrichtingen.
Voor de zomer komt het ministerie met een plan. Dan zal duidelijk worden hoeveel gevangenissen dicht moeten. Personeel en vakbonden zijn door het ministerie op de hoogte gesteld.
Vier gevangenissen in BrabantIn Brabant zijn momenteel nog vier gevangenissen in gebruik: Willem II-gevangenis in Tilburg, PI in Vught, Grave en de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. In de Tilburgse gevangenis zitten nog tot het eind van dit jaar Belgische gedetineerden.
Vakbond FNV Overheid vreest dat er 1900 arbeidsplaatsen verloren gaan door de aangekondigde sluiting van nog meer gevangenissen. De voorgenomen sluitingen zijn volgens de bond onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes van de voormalige staatssecretaris van Justitie Fred Teeven. Die zei volgens FNV in 2013 dat er geen verdere sluitingen meer zouden plaatsvinden.
Tientallen miljoenen euro'sDe afgelopen jaren is vele tientallen miljoenen euro's op het gevangeniswezen bezuinigd en zijn honderden banen verloren gegaan.     Vakbond CNV Overheid heeft het over een nieuwe klap voor het personeel. CNV Overheid wil dat de overcapaciteit aan mankracht die ontstaat door het sluiten van nog meer gevangenissen, wordt ingezet om te investeren in kwaliteit van begeleiding van gedetineerden.         

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.