'Internationale boevenbendes beter aanpakken met één centraal Europees informatiepunt'

21 maart 2016 om 15:45 • Aangepast 21 november 2020 om 11:49
nl
Beter worden in boeven vangen door onderling slimmer informatie te delen. Dat staat (kort door de bocht) in een adviesrapport dat minister van Justitie Ard van der Steur en criminoloog Cyrille Fijnaut maandagmiddag presenteerden. Er moet volgens hen één centraal informatiesysteem komen dat grenzen overschrijdt.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam en Sid van der Linden
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam en Sid van der Linden

Misdaadorganisaties houden zich immers ook niet aan de gemeente-, provincie- of landsgrenzen. Op dit moment verschilt de aanpak van georganiseerde criminaliteit in verschillende landen nog te sterk. Ook is er te weinig overleg tussen gemeenten aan beide kanten van de grens.
Grenzen vormen barrières Wat in Nederland wel mag, mag soms in Duitsland niet. De verschillende overheden zouden in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit wel alle beschikbare informatie moeten kunnen krijgen, vindt de Tilburgse criminoloog Fijnaut.

Wachten op privacy instellingen...

“Er is binnen de Europese Unie al lang geëxperimenteerd”, zegt Fijnaut. “Nu is het tijd om daar goede wetgeving voor te maken.” Fijnaut en Van der Steur hopen dat ook bestuurlijke informatie voortaan breder gedeeld kan worden.
De mogelijkheden en verantwoordelijkheden van de overheden zouden ook gelijkgetrokken moeten worden. Hier in Brabant mogen burgemeesters bijvoorbeeld al drugspanden sluiten, maar dat zou in andere gemeentes, net over de grens, dan ook moeten kunnen.
Als dat uitwisselingspunt er ook echt komt, zou daar informatie van bijvoorbeeld de belastingdienst, de Kamer van Koophandel, makelaars, banken, politie en justitie voor alle landen en bestuurslagen toegankelijk moet worden. Maar het is niet zo dat ze daar een nieuw gebouw voor neer gaan zetten. Het is de bedoeling dat dat gebeurt met de huidige organisaties.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.