Video

75e Matthäuspassion voor dirigent Geert van den Dungen en er komen er nog meer

21 maart 2016 om 18:46
nl
De Bredase dirigent Geert van den Dungen stapt dinsdagavond voor de 75e keer op de bok om de Matthäuspassion te dirigeren. Het Is in de Bredase Grote Kerk een bijzonder jubileum voor hem én voor het Bachkoor Brabant waarvan hij sinds de oprichting de muzikale leider is.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Zeker in Nederland zijn er maar weinig stukken klassieke muziek populairder van de Matthäuspassion. In de aanloop naar pasen is Bachs werk op allerlei plaatsen in Nederland te horen. Een traditie die in de twintigste eeuw is begonnen en die niet in vaart lijkt in te boeten.
En er komen er nog meer Van den Dungen zegt dat hij zelf zijn totale aantal Matthäussen niet heeft geteld. Maar het jubileum vindt hij leuk en hij gaat ervan uit dat er nog wel een aantal bijkomt. Hij is inmiddels zestig, per jaar staan er twee of drie passieconcerten op de agenda.
Overigens, zonder veel moeite zijn er bij het Bachkoor meer mensen te vinden die al jaren met de Matthäuspasssion meedoen. Sopraan Esther van der Ham denkt 'met de generale repetities meegerekend' er zo'n zestig op haar naam te hebben. En Fred Saan, één van de bassen, tikt dit jaar zijn vijftigste af. En net als hun dirigent hebben ze er nog steeds heel erg veel plezier in.
Steeds nieuwe muziek "Het is muziek die je steeds weer wilt horen,"  zegt Saan. "Dan heb ik hem in de week voor Pasen twee of drie keer gezongen en dat zet ik thuis toch nog een keer de cd op. Esther van der Ham: "Na al die keren hoor ik toch telkens weer nieuwe dingen in de muziek, vallen mij steeds andere dingen op."
Het Bachkoor Brabant zingt de Matthäuspassion dit jaar drie keer. De kaartjes voor al die voorstellingen zijn uitverkocht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.