Opnieuw onderzocht wat politie deed met aangifte Linda van der Giesen tegen ex die haar later doodde

21 maart 2016 om 17:58
nl
De politie laat een onafhankelijke externe commissie nog eens goed kijken naar het interne onderzoeksrapport van de politie rondom de gewelddadige dood van Linda van der Giesen. De 28-jarige verpleegkundige uit Zevenbergen werd op 10 augustus 2015 doodgeschoten door een ex-vriend. In juli 2015 had Van der Giesen al aangifte gedaan van bedreiging en stalking.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Eerder wilde advocaat Peter Schouten al een externe commissie onderzoek laten doen naar de handelwijze van de politie, nu laat de politie dat dus zelf doen. Schouten is tevreden met deze ontwikkeling. "Hiermee wordt bewezen dat het zeer serieus wordt genomen en daar is mijn cliënt blij mee. Het is buitengewoon dat dit wordt gedaan."
Een week voor haar dood stuurde Linda de politie een email met daarin het vermoeden dat haar ex, John F., in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarna niet opgetreden. “Dat was een inschattingsfout”, gaf politiechef Dick Schouten eerder al toe.
Meerdere onderzoeken bij naar handelen politieDe politie heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar wat er precies gebeurde voor de dood van Van der Giesen, die op het parkeerterrein van het TweeStedenziekenhuis in Waalwijk werd vermoord. Ook is er gekeken naar de gebruikelijke gang van zaken bij dergelijke incidenten.
Omdat dat lokale driehoek (burgemeester, officier van justitie, politie) het incident ‘zeer ernstig’ vindt is er besloten dat een externe commissie dus nog eens naar de gang van zaken moet kijken. Ook moeten zij een uitspraak doen over de kwaliteit van het onderzoeksrapport en aanbevelingen doen.
ZIE OOK: Deed de politie genoeg om vermoorde Linda van der Giesen te beschermen?
De commissie gaat bestaan uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef Peter Vogelzang. Op dit moment komt uit het rapport naar voren dat ‘de zaak door politiemedewerkers met betrokkenheid is opgepakt, maar dat de aangifte onvoldoende urgentie heeft gekregen’, laat de politie weten.
Niet gekeken naar andere aangiftesDestijds heeft de politie na het ontvangen van de aangifte van Van der Giesen niet gekeken of er al eerdere aangiftes lagen. Eerdere ex-vriendinnen van John F. hebben ook aangifte gedaan tegen de man uit Zevenbergen, maar de politie heeft het verband toen niet gelegd.
Tussen Linda en John F. was sprake van een 'complexe relatie', waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan. Volgens de politie hebben verschillende exen aangifte tegen de verdachte gedaan.
Tijdens een persconferentie in januari van dit jaar verzekerde politiechef Schouten richting pers en nabestaanden dat tot op de bodem zou worden uitgezocht hoe de cruciale inschattingsfouten gemaakt konden worden.
Lees alles over dit onderwerp op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.