Na reeks overvallen op buschauffeurs willen CNV en Arriva dat er 'niets meer te halen is'

21 maart 2016 om 19:13
nl
Volgende week dinsdag komt Arriva met een plan om betalen zonder contant geld mogelijk te maken in bussen, meldt CNV Vakmensen. De vakbond wil na spoedoverleg met de busvervoerder dat contant geld zo snel mogelijk verdwijnt uit bussen. Afgelopen vrijdag werden Arriva-bussen in Tilburg en Den Bosch overvallen en daarmee is de maat meer dan vol voor de vakbond.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

“Het moet voor overvallers duidelijk zijn dat er bij een buschauffeur echt helemaal niets te halen valt”, zegt Evert Jan van de Mheen, bestuurder van CNV. Na het overleg zijn er al een aantal concrete maatregelen genomen. “Er komt dubbele bezetting op risicolijnen en er komt extra toezicht”, vertelt Van de Mheen.
'Cash geld moet weg'Maar er moet dus zo snel mogelijk een definitieve oplossing komen. Dat is er voor CNV maar één: “Helemaal geen contant geld meer in de bus.” Aankomende dinsdag wil Arriva een plan presenteren om dat mogelijk te maken. CNV hoopt dat andere busmaatschappijen zich willen aansluiten bij het plan.
De bestuurder van CNV hoopt dat de provincies willen bijdragen aan het zoeken naar een oplossing. Zo wil Arriva samen met de provincie onderzoeken of het mogelijk is om gratis ov-chipkaarten uit te delen. “Maar daar is natuurlijk wel geld voor nodig. De provincies kunnen daar een rol in spelen.”
Op de korte termijn dringt CNV bij de buschauffeurs aan om niet te gaan werken in een bus die niet volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, met een werkende camera of noodknop. Daar worden alle Arriva-bussen deze week op gecontroleerd.
Serie aan overvallenAfgelopen vrijdag werden er dus twee Arriva-bussen in Tilburg en Den Bosch overvallen. De overval in Tilburg lijkt veel op een overval vorige week donderdag. Toen werd op de Stokhasseltlaan, eveneens Tilburg-Noord, ook een buschauffeur overvallen. Twee overvallers bedreigden de chauffeur met een mes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.