Video

De emotionele weg van Bas Verwijlen naar Rio 2016: 'Een marathon met tegenwind'

22 maart 2016 om 15:48
nl
Bas Verwijlen maakte afgelopen zondag zijn droom waar. De schermer uit Den Bosch plaatste zich voor de derde keer in zijn carrière voor de Olympische Spelen. Het was ditmaal een weg vol hobbels, want Verwijlen kreeg geen steun van de schermbond en de sportkoepel NOC/NSF. Op eigen kracht bemachtigde hij toch een ticket voor Rio 2016. "Het was een marathon met tegenwind en obstakels", zo zegt de emotionele schermer.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Zijn spaarpot was al bijna leeg, maar hij heeft zijn grote doel bereikt. Zonder financiële steun heeft schermer Bas Verwijlen zich afgelopen weekend in Boedapest gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio.
Eigen wegHoewel hij al twee Olympische Spelen achter de rug had, kreeg Verwijlen in 2014 de boodschap van het NOC/NSF dat hij zijn A-status en dus zijn financiële ondersteuning kwijtraakte.
Omdat ook de schermbond hem liet vallen, reden was dat hij brak met de door de bond opgelegde bondscoach Gabor Salamon, besloot Verwijlen zijn vader Roel weer als trainer te nemen en zijn eigen weg te gaan.    
'In extase'Verwijlen moest zich op de GP in Boedapest bij de beste twee Europeanen scharen op zich te plaatsen voor Rio 2016. Om dat te bewerkstelligen moest hij zijn eerste twee partijen winnen. De schermer uit Den Bosch kreeg als eerste tegenstander de Rus Avdeev. Dat bleek een lastige karwei, pas op het allerlaatste moment sleepte Verwijlen een 12-11 overwinning uit de het vuur. Hij was in extase.
"Dit verzin je niet", zegt Bas Verwijlen na de spannende partij. "Dit is puur op wilskracht. En die laatste treffer, ik wist dat ik hem ging pakken. Ik hoorde iedereen schreeuwen, echt vet."
Tranen bij VerwijlenTerwijl Verwijlen zich prepareert voor zijn tweede wedstrijd wordt duidelijk dat de concurrentie, een Pool en een Est, het moeilijk hebben in hun partijen. Verwijlen en zijn team kijken op de tribune gespannen toe, want bij verlies van beide heren zijn de Spelen ook een feit voor de schermer uit Den Bosch. En dat gebeurt, beide verliezen, en Verwijlen heeft het ticket naar Rio te pakken."
Het zorgt voor veel emotie bij Bas Verwijlen, de tranen vloeien. "Het was een marathon met tegenwind en obstakels. Ik heb het gered en dat is fantastisch. Daar kan ik alleen maar van genieten", aldus Bas Verwijlen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.