‘Sinistere sfeer’ op trein- en metrostations na aanslagen Brussel: ‘Niemand wil hier lang blijven’

23 maart 2016 om 11:52 • Aangepast 21 november 2020 om 11:47
nl
De angst en de verslagenheid na de bloederige terreuraanslagen in Brussel zijn woensdag nog voelbaar op grote treinstations. Cora van Nieuwenhuizen, lid van het Europees Parlement (VVD), reist dagelijks via station Roosendaal op en neer naar Brussel. “Ik ben blij dat er weer treinen rijden, maar ik merk wel dat er een gespannen en sinistere sfeer heerst”, beschrijft de politica tegenover Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Met strenge toegangscontroles op de grote stations is woensdag het treinverkeer en een deel van het metroverkeer in Brussel weer op gang gekomen. Reizigers moeten hun tas of koffer voor inspectie openen voor zwaarbewapende militairen of politiemensen en op sommige plekken leidt dat tot oponthoud.
'Herinnerd aan gisteren'De meeste reizigers laten hun bagage zonder morren inspecteren of openen hun tas zonder vragen. “Alle koffers en tassen worden volledig uitgepluisd”, merkt Van Nieuwenhuizen op. “Dat is heel begrijpelijk, al leidt dat wel tot enorme rijen. Je ziet ook dat iedereen op het station stilletjes vooruit loopt. Niemand wil lang op de stations blijven. Door de vele militairen word je toch weer herinnerd aan gisteren.”
Op de grote treinstations in Brussel is veel verwarring omdat slechts één toegang geopend is. “Veel ingangen zijn inderdaad afgesloten, ook op de metrostations. Je ziet iedereen massaal om de stations heen lopen. Voor mij is het nog een hele klus om op het Europees Parlement te komen.”
Van Nieuwenhuizen stapt naar eigen zeggen met een gek gevoel de trein in. “Maar je denkt ook: deze mensen zullen ons er verdorie niet onder krijgen? We laten ons toch niet zomaar tegenhouden?”

Wachten op privacy instellingen...

Aanslag MaalbeekHet trein- en metroverkeer lag dinsdag grotendeels plat door een aanslag op een metro bij station Maalbeek. Ingangen van de metrostations waren woensdagochtend vroeg nog gesloten, maar gingen om 8.00 uur open. Het verkeer op de lijnen drie en vier (noord-zuid) wordt hervat.
Bij het internationale treinverkeer zoeken vakantiegangers hun weg omdat ze niet kunnen vliegen vanaf Zaventem. De vriendinnen Delphine Vanderborght en Nelissa Quinet hadden hun vertrek naar Canada dinsdagochtend gepland, maar gaan nu via Parijs op zoek naar een vlucht.
Een beetje bang om op de trein te stappen zijn ze wel, bekennen ze. “Maar het leven gaat door'', reageert Quinet.
ZIE OOK: Extra controles op Eindhoven Airport, stations en langs Belgische grens na aanslagen in Brussel
Twijfels FNVVakbond FNV Spoor plaatste kanttekeningen bij de beslissing van de NS om woensdag weer treinen te laten rijden naar Brussel. In een brief aan de NS uit FNV-bestuurder Andries van den Berg zijn zorgen over de beveiliging van het traject tussen Roosendaal en Antwerpen.
Ook meldt hij dat het personeel dat de treindienst naar Brussel verzorgt behoorlijk ontdaan is. 'Wij hebben twijfels over de beveiliging tussen Roosendaal en Antwerpen en vinden het essentieel dat ook op dit gedeelte van het traject de beveiliging goed geregeld is'', schrijft hij.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.