Uitbaters Stratumseind balen van houding gemeente Eindhoven rond Koningsdag

EINDHOVEN - Met vier podia zou het Stratum=King Festival op Koningsdag een flinke uitbreiding zijn voor de uitbaters van Stratumseind. Nu krijgen de horecaondernemers van de gemeente te horen dat het niet meer doorgaat vanwege knelpunten en veiligheidsmaatregelen. De ondernemers reageren geërgerd, maar gooien niet allemaal de handdoek in de ring.
Luitzen Boonstra van café Altstadt was in samenwerking met café The Jack een rockpodium aan het organiseren. Het podium mag in ieder geval niet buiten op Stratumseind staan. “Ik vind dit niet normaal. We moeten voor 10 april aanpassingen doorgeven en het mag nu niet meer buiten”, aldus Boonstra. “Maar we gaan gewoon door. We zijn op zoek naar een nieuwe binnenlocatie. Volgende week weten we meer.”

Ongelukkig huwelijk
Fabian Huisman, bedrijfsleider van café Thomas en De Spijker, is minder optimistisch. Hij was samen met café Tracé een podium aan het opzetten. “Alles was aangevraagd. De kosten voor de dj’s, promotie en de brouwerij waren al gemaakt, maar we moeten het nu echt afgelasten”, aldus Huisman. “Het is niet normaal dat de gemeente hier zo laat mee komt. Het is echt een ongelukkig huwelijk tussen de gemeente en Koningsdag.”

Huisman vraagt zich af waarom de gemeente zo uit angst handelt. “In Breda heb je het 538-feest. In Tilburg is dit jaar de koning. We mogen straks blij zijn als het drukker wordt dan een gemiddelde zaterdag.”

't Mulderke
Ook café ‘t Mulderke moest hun feest om dezelfde redenen annuleren. Of daar vervanging voor komt, is nog niet bekend.
Meer over dit onderwerp:
koningsdag eindhoven stratumseind horeca