Vergunning voor je nieuwe dakkapel? Rekening kan fors uiteenlopen

23 maart 2016 om 20:00
nl
Denk je er over na om een dakkapel te bouwen in de gemeente Son en Breugel en verwacht je daarvoor maximaal 10.000 euro uit te trekken? Bereid je dan maar voor op een forse rekening van 790 euro. Nergens in Nederland betaal je namelijk zoveel voor omgevingsvergunning als hier. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut COELO.
Profielfoto van Brood Danny
Geschreven door
Brood Danny

Het centrum dat is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen zocht uit wat je per gemeente betaalt voor een bouwvergunning tot 10.000, 45.000 en 140.000 euro. In die eerste categorie valt doorgaans het plaatsen van een dakkapel. Het uitbouwen van je woning en het plegen van nieuwbouw valt meestal onder de tweede en derde groep.
Moeilijk vergelijkenVolgens de onderzoekers is het moeilijk om de categorieën eerlijk met elkaar te vergelijken. Een gemeente waar de ene soort aanvraag relatief duur is, kan voor een andere aanvraag juist goedkoop zijn. De gemeente Mill en Sint Hubert (2.362 euro) is bijvoorbeeld weer een stuk prijziger dan de gemeente Son en Breugel als het aankomt op een vergunning voor een bouwsom tot 45.000 euro. Kies je voor nieuwbouw en kom je uit op maximaal 140.000 euro, dan is Eindhoven weer de duurste (7.740 euro).
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56f2749c59f00]
Geen winst makenHoe het komt dat de ene gemeente een hogere prijs doorberekent dan de ander, is lastig te zeggen. Elke gemeente maakt namelijk andere kosten en ook de rekenmethodes verschillen her en der. Op een bouwvergunning mag in elk geval geen winst worden gemaakt.
Uit het onderzoek blijkt verder dat meerdere gemeenten de prijs voor een omgevingsvergunning dit jaar hebben verhoogd. Dit wordt volgens COELO meestal gedaan om andere kostenposten te kunnen dekken.
Vergunningen gebundeldWie wilde bouwen moest voorheen vaak verschillende vergunningen aanvragen. Naast een bouwvergunning was vaak ook een milieuvergunning, een sloopvergunning of een monumentenvergunning nodig. Sinds 1 oktober 2010 zijn dergelijke vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu allemaal gebundeld in de omgevingsvergunning. Dit moet aanvragers tijd en geld schelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.