Primeur voor Brabant: stroom opwekken uit levende planten in Budel

23 maart 2016 om 14:53
nl
De provincie Brabant steunt een proef om elektriciteit op te wekken uit de wortels van levende planten. Het is volgens een woordvoerder van de provincie een primeur voor Brabant. De test in Budel die in mei start, moet aantonen of deze manier van stroomwinning op grote schaal kan worden toegepast. De proef gaat een jaar duren.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De techniek om energie op te wekken uit levende planten is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Het bedrijf Plant-e is een spin-off van de universiteit dat de techniek nu verder ontwikkelt. De provincie heeft Plant-e gevraagd de proef te doen in Budel.  
Hoe natter en hoe warmer, hoe beter planten groeien en hoe meer energie er wordt geproduceerd. De proef wordt daarom uitgevoerd in het nat natuurgebied dat grenst aan het terrein van zinkproducent Nyrstar in Budel.
Kosten 4,5 tonDe proef kost zo’n 4,5 ton. De provincie neemt een belangrijk deel van dit bedrag voor haar rekening, ruim 270.000 euro. Wanneer de proef een succes wordt, is het volgens de provincie zeker mogelijk dat op dezelfde manier ook in andere natte natuurgebieden in Brabant stroom opgewekt gaat worden uit planten.
De primeur voor deze manier van energieopwekking was eerder dit jaar voor de provincie Zuid-Holland. Zij gaven Plant-e in augustus samen met het Hoogheemraadschap Delfland de opdracht om bij de provinciale weg N470 stroom op te wekken uit levende planten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.