UWV weigerde dove student uit Den Bosch terecht vergoeding voor tolk

23 maart 2016 om 15:07
nl
Het UWV hoeft de 30-jarige Hugo Mkandawire uit Den Bosch geen vergoeding te geven voor het inhuren van een doventolk om zijn hbo-opleiding te kunnen volgen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag beslist.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Mkandawire volgt een HBO-studie tot ICT'er. Hij is doof en kan zonder een doventolk onmogelijk studeren, vindt hij. De kosten daarvan bedragen zo'n vijftig euro per uur. Maar in Nederland moeten 30-plussers zelf hun studiekosten betalen. Tot zijn dertigste kreeg Mkandawire van het UWV wel een vergoeding voor de kosten van een doventolk.
Volgens Mkandawire is er sprake van discriminatie op grond van zijn handicap. Hij stelt dat gehandicapte studenten van 30 jaar en ouder worden beperkt in hun mogelijkheden om onderwijs te volgen, terwijl deze beperking niet geldt voor studenten zonder handicap. Ook mag er volgens hem geen leeftijdsgrens worden gehanteerd, omdat het in strijd is met internationale verdragsbepalingen en met het recht van de Europese Unie.
Geen discriminatieVolgens de rechtbank is er geen sprake van discriminatie, omdat ook personen met een handicap in staat zouden moeten zijn vóór hun dertigste verjaardag een voltijdstudie te kunnen afronden. Volgens de wet is 30 de leeftijd waarop de verantwoordelijkheid voor het kunnen volgen van algemeen vormend onderwijs meer bij de burger komt te liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.