Moskeeën veroordelen aanslagen in Brussel: ‘Onverenigbaar met ons geloof’ - Omroep Brabant

Moskeeën veroordelen aanslagen in Brussel: ‘Onverenigbaar met ons geloof’

23 maart 2016 om 15:38
nl
Zes moskeeën in Brabant en twee in de provincie Zeeland hebben gezamenlijk laten weten de aanslagen in Brussel te veroordelen. In een verklaring schrijven de moskeeën dat ze daarbij schouder aan schouder staan met andere Nederlanders.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

“Wij hebben met veel afschuw kennis genomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel”, schrijven de moskeeën in een persverklaring.
'Vele weerloze slachtoffers'“Onze gedachten gaan uit naar de vele onschuldige en weerloze slachtoffers en hun naasten en nabestaanden.”
Eerder zagen wij dat terroristen in onder meer Parijs en Ankara enorm veel menselijk leed veroorzaakten. Wij voelen ons, als Nederlandse burgers en moslims, genoodzaakt om ons wederom uit te spreken. Wij verwerpen, zoals ieder weldenkend mens, deze afschuwelijke misdaden in de meest krachtige bewoordingen.”
Onverenigbaar met geloof“Deze misdaden zijn voor ons onverenigbaar met ons geloof en de waarden die wij nastreven. Wij hebben vertrouwen in de kracht van de samenleving en zijn ervan overtuigd dat moslims en niet-moslims zich niet uiteen zullen laten drijven.”
De zes moskeeën in Brabant zijn de El-Feth Moskee Tilburg, Moskee Rahman Breda, Moskee Assalaam Zundert, Moskee At-Taqwa Etten-Leur, Moskee IVR Marokkaanse Islamitisch Centrum Roosendaal en Moskee El Feth Bergen Op Zoom.
Constant verdedigenOok voor Bagdad Majiti, voorzitter van de Arrahma Moskee in Den Bosch, distantieert zich van de aanslagen: "Het is voor ons heel belangrijk om uit te spreken dat dit absoluut niets te maken heeft met de Islam."  
Majiti maakt zich zorgen dat aanslagen uit naam van de Islam moslims en niet moslims uit elkaar drijft. "Dat risico is er. Elke keer als zo iets gebeurt merk je dat er vragen komen en het voelt alsof wij ons moeten verantwoorden." Toch ziet Bagdad Majiti dat het vooralsnog goed gaat. "We staan als moskee midden in de maatschappij en vooralsnog zijn er ook geen tekenen dat onze jongeren willen radicaliseren."
BisschoppenDe Nederlandse bisschoppen roepen op hun beurt op mee te bidden voor de slachtoffers die dinsdag zijn gevallen bij terreuraanslagen in Brussel op het vliegveld Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Zij vragen om te bidden voor de doden, de gewonden, hun familie en vrienden, maar ook voor alle Belgen, die zich nu geconfronteerd zien met haat en geweld door terroristen.
De bisschoppenconferentie reageert hiermee op de oproep tot gebed van de Belgische bisschoppen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.