Mensen vaak na maanden overvallen door hoge rekeningen eigen bijdrage voor thuiszorg

23 maart 2016 om 15:54
nl
Mensen die zorg nodig hebben worden niet of nauwelijks geïnformeerd door gemeenten over de hoogte van de eigen bijdrage voor thuiszorg. Hierdoor worden zij maanden later overvallen door soms zeer hoge rekeningen die zij niet zomaar kunnen betalen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Dat concludeert de Nationale ombudsman in een woensdag verschenen rapport. Het gaat om onder meer chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die thuiszorg nodig hebben.
De ombudsman concludeert dat deze groep de dupe is geworden van de nieuwe wet Wmo waardoor gemeenten sinds begin vorig jaar verantwoordelijk zijn geworden voor onder meer de thuiszorg.  
Klachtenstroom Aanleiding voor het onderzoek was de klachtenstroom die bij de ombudsman binnenkwam van mensen die zorg nodig hebben en slechte informatie krijgen. De ombudsman deed onderzoek onder bijna driehonderd gemeenten. Resultaten per gemeente kan de Nationale Ombudsman niet geven.
Omroep Brabant deed eind vorig jaar samen met KBO-Brabant onderzoek naar  de manier waarop de huishoudelijke hulp in onze provincie is geregeld. Hiervoor werd het poetsmeldpunt in het leven geroepen.
ZIE OOK: Conclusie Week van de Ouderenzorg: situatie in Brabant zorgwekkend
Uit dit onderzoek bleek dat hulpbehoevende ouderen in veel plaatsen in onze provincie minder hulp krijgen dan ze nodig hebben. Ook kwam uit dit onderzoek naar voren dat lang niet alle gemeenten ouderen op tijd informeren over de eigen bijdrage die ze voor hun huishoudelijke hulp moeten betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.