Video

Grave gaat met Historisch Spektakel terug in de tijd

9 april 2017 om 21:11
nl
In Grave gingen ze dit weekend even terug in de tijd. Naar het jaar 1674 om precies te zijn. Zo'n vierhonderd figuranten speelden na hoe de stad destijds terug veroverd werd van de Fransen.
Profielfoto van van Bergen Manon
Geschreven door
van Bergen Manon

In de oude binnenstad van Grave is de historie van de stad normaal al duidelijk voelbaar. Het Historisch Spektakel Grave deed daar dit weekend nog een schepje bovenop. Je eigen munt maken, een broodje bakken, carbidschieten en langs kraampjes struinen met sieraden, mandenvlechters en palingrokers: bezoekers en inwoners waanden zich honderden jaren terug in de tijd.

'Historisch besef bijbrengen'
Het is de tweede editie van Historisch Spektakel Grave. Ook dit jaar werd het verhaal verteld van het beleg van Grave. Een verhaal wat volgens Leo Burgers niet vaak genoeg verteld kan worden.

"We doen dit vooral om de jeugd historisch besef bij te brengen", aldus Burgers. "Elke dag lopen ze in deze stad langs allerlei monumenten. Dat lijkt heel gewoon, maar die staan ergens voor, daar is voor gestreden".

Ontsnapte roofvogel
De bevrijding van Grave ging inderdaad niet zonder slag of stoot. Het was destijds in 1674 een bloederige strijd. Er vielen tienduizenden doden in en rondom Grave. Toch lukte het generaal Van Rabenhaupt om de Franse generaal De Chamilly en zijn troepen de stad uit te krijgen.

De 'Slag om Grave' werd door zo'n 400 figuranten nagespeeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.