Paddentrek is weer begonnen: veilig oversteken dankzij IVN Geldrop/Mierlo vrijwilligers - Omroep Brabant

Paddentrek is weer begonnen: veilig oversteken dankzij IVN Geldrop/Mierlo vrijwilligers

24 maart 2016 om 12:00
Met bungelende emmertjes aan hun armen steken vrijwilligers van het IVN Geldrop/Mierlo iedere morgen in alle vroegte de Bosrand over. Op de bodem van die emmertjes zit als een laag bruine modder een aantal padden dicht tegen elkaar aan. Sommigen zelfs op elkaar. De vrijwilligers helpen hen met oversteken en zorgen er zo voor dat de padden veilig de poel bereiken waar ze gaan paren.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

"We hebben dit jaar al honderden padden overgezet," zegt Plonie van Campen van de paddenwerkgroep van het IVN in Geldrop/Mierlo. Volgens haar zijn de padden laat dit jaar, na een eerste vroege valse start.
"Padden trekken in het voorjaar 's avonds en 's nachts naar plassen en poelen waar ze kunnen paren. Vanwege de warme winter gingen de eersten begin februari al op weg. Toen hebben we er hier zeker al vijftig uitgezet. Maar daarna kwam de nachtvorst en duurde het tot zondag voordat ze weer gingen trekken."  Padden wachten op warmere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid voordat ze met hun trek beginnen.
Landelijke registratie De vrijwilligers houden jaarlijks bij hoeveel padden ze helpen met oversteken. "Er zijn jaren geweest waarin we zeker 1500 padden hebben geteld in onze emmertjes," zegt Plonie van Campen. Landelijk worden al die cijfers bewaard.
"We zijn hier ook vaak met groepen scholieren. Dan trekken ze eerst een heel vies gezicht als je ze een pad in handen geeft. Maar op het einde willen ze allemaal het liefste een pad mee naar huis nemen", vertelt Plonie vol enthousiasme. De vrijwilligers doen volgens haar heel belangrijk werk. "We zijn hier tien jaar geleden mee begonnen omdat we ieder jaar honderden platgereden padden moesten oprapen. Als we ze niet zouden helpen is het gevaar van uitsterving heel groot."[Tweet:body:https://twitter.com/tonnievossen/status/712957211551645696]Staatsbosbeheer sluit in Heeze de Strabrechtseheideweg 's avonds en 's nachts af voor auto's om de padden veilig te kunnen laten oversteken. De afsluiting is ter hoogte van De Plaetse en duurt dagelijks van vijf uur 's middags tot acht uur 's ochtends.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...