Enquête: 63% wil geen vluchtelingen, 48% ook tegen opvang oorlogsvluchtelingen in Halderberge

24 maart 2016 om 22:00
nl
Een ruime meerderheid (63%) van de inwoners van de gemeente Halderberge is tegen de opvang van vluchtelingen in hun gemeente. Ook als het om 'echte' oorlogsvluchtelingen gaat is 48 procent tegen de opvang van deze mensen. Dat blijkt uit een enquête onder de inwoners.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De tegenstanders maken zich vooral zorgen over de andere leefwijze van vluchtelingen. Verder denken ze dat vluchtelingen voor onveiligheid zorgen en vrezen ze voor de kosten die de opvang met zich meebrengt.
Verzoek afgewezenEind oktober vorig jaar wees de gemeenteraad een verzoek van het COA af voor de opvang van 600 tot 750 vluchtelingen voor tien jaar. Het college kreeg de opdracht uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor opvang van lagere aantallen.
LEES OOK: Geheime correspondentie openbaar, Halderberge wist in februari al dat COA azc in Oudenbosch wil
Alle inwoners van 18 en ouder konden hun mening geven over de opvang van vluchtelingen. Van de ruim 24.000 inwoners die de digitale enquête konden invullen, hebben 7245 inwoners alle 24 vragen beantwoord. Daarmee is het onderzoek voor de gemeente representatief.
RondetafelgesprekkenEerder hield de gemeente al zogenoemde rondetafelgesprekken. Enkele voor- en tegenstanders gingen in gesprek met belangenorganisaties en professionals.
De uitkomsten van deze gesprekken en de enquête vormen de basis voor concrete mogelijkheden hoe Halderberge met de opvang van vluchtelingen omgaat. Op 21 april neemt de gemeenteraad een eerste besluit over het eventueel opvangen van vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.