Ontslagen omdat hij Satudarah-leden kende, Molukse beveiliger PI Vught pikt het niet

24 maart 2016 om 17:47
nl
"Het is discriminatie." Dat zegt een onlangs ontslagen Molukse beveiliger van de gevangenis in Vught. Donderdagochtend vocht hij zijn ontslag aan bij de bestuursrechter in Den Bosch.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Deze man had verboden contacten, met mensen die voorkomen in politiedossiers en met leden van Satudarah. Hij is ontslagen wegens ongeschiktheid", stelt de directie van de PI.
Een oud-medewerker die anoniem wil blijven, heeft een ander verhaal: "De directie wilde hem sowieso weghebben en doet er alles aan om hem kapot te maken."
Vijftien jaarMeer dan vijftien jaar werkte de man als complexbeveiliger bij de PI in Vught. "Met hart en ziel!" Dan krijgt de directie een vermoeden dat hij lid is van de omstreden motorbende Satudarah. Dat blijkt niet het geval.
Wel wordt duidelijk in het onderzoek dat gestart wordt, dat de man contact heeft met mensen met 'criminele antecedenten'. Het gaat om kennissen en familieleden die een celstraf hebben uitgezeten of op een andere manier opduiken in politiedossiers. De beveiliger wordt direct op non-actief gesteld en later ontslagen.
'Man vormt beveiligingsrisico'"Als iemand met zulke contacten de hoofdingang van onze instelling moet bewaken, is er een veiligheidsrisico. Ook kan hij chantabel zijn. En dan is er nog de imagoschade voor de gevangenis." Directeur Hans Huizer van de PI klinkt beslist, als hij uitlegt waarom hij de medewerker ontslagen heeft.
Voor de advocaat van de ontslagen man, is dat veel te kort door de bocht. "De Molukse gemeenschap is een hele hechte. Veel mensen binnen die gemeenschap kennen elkaar. Mijn cliënt heeft een grotere kenniskring dan u en ik. Maar dat wil niet zeggen dat hij van al die bekenden ook weet wat ze op hun kerfstok hebben."
HuisvriendEr is bijvoorbeeld een vriend van de zoon van de ontslagen man. Hij kwam naar boven als zo'n kennis met 'criminele antecedenten'. De man was een huisvriend. "Maar ik kan niet aan zijn gezicht zien wat hij allemaal gedaan heeft." De bewuste vriend zit inmiddels vast voor de moord op kickbokser Volkan Duzgun, komt tijdens de zitting bij de bestuursrechter naar boven.
Dat een ontslag pijnlijk is, dat spreekt voor zich. Maar waarom voelt het in dit geval ook als discriminatie?  "Vanuit mijn roots is mijn familieband erg sterk en die wil ik behouden voor het nageslacht. Dus ga ik naar gelegenheden als begrafenissen, bruiloften en familiebijeenkomsten. Dat daar ook personen aanwezig zijn met een mogelijk crimineel verleden of criminele interesses, is onoverkomelijk. Mocht het justitie lukken mij te ontslaan, dan lukt het ze bij elke Molukker die ze kwijt willen."
Terecht ontslag of niet, daar spreekt de bestuursrechter zich binnen uiterlijk twaalf weken over uit.
'Touwtjes strak in handen'Een andere oud-medewerker van de Vughtse gevangenis denkt er het zijne van. Naar aanleiding van de rechtszaak die nu loopt, stelt hij tegenover Omroep Brabant dat er van alles speelt binnen de muren van de PI.
"De man die nu zijn ontslag aanvecht, was een zeer prominent lid van de beveiliging. Hij blonk uit in het oplossen van excessen. De huidige directie wil de touwtjes zo strak mogelijk in handen hebben." Volgens hem is het ontslag van de complexbeveiliger een signaal naar de nadere medewerkers. "Loop vooral in de pas."
'Schoftenbende'Onlangs was het bestuur van de PI onderwerp van een onderzoek van de Inspectie veiligheid en Justitie. Gekeken werd of er sprake was van een doofpotcultuur of gezagsprobleem. Conclusie van het onderzoek luidde dat dit niet het geval is. De anonieme oud-medewerker denkt er anders over: "Het is een schoftenbende."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.