VIDEO

Juliana, Wilhelmina en nog honderd schilderijen te zien in 'Het Huis van Delft'

25 maart 2016 om 10:30
nl
Het Huis van Delft. Zo heet de expositie waarmee ze in Waalwijk twee bijna vergeten kunstenaars weer tot leven willen wekken. Jan en Theo van Delft mogen nu dan bijna vergeten namen zijn, aan het begin van de vorige eeuw waren ze bekende schilders. Zelfs het Koninklijk Huis nodigde hen uit om portretten te maken.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

En in Waalwijk zelf zijn ze misschien wel nooit helemaal vergeten. Toen Francesco van Mierlo een oproep deed in de lokale pers reageerden er meer dan tachtig mensen die nog schilderijen van de Van Delfts in huis hadden.
Omdat ook familieleden van de kunstenaars over de brug kwamen, kreeg Van Mierlo nog meer dan honderd schilderijen bij elkaar voor 'Het Huis van Delft'. Vanaf 1 april zijn ze allemaal te zien in het oude raadhuis van Waalwijk.
Geen grote vernieuwers Jan en Theo waren geen grote vernieuwers. Ze waren vakmensen die op een traditionele manier portretten, landschappen, stillevens en bloemstukken schilderden. Het leverde hen veel waardering op.
Theo maakte wandschilderingen en beelden (onder andere Hertog Jan van Brabant) voor het nieuwe Waalwijkse raadhuis dat omstreeks 1930 werd gebouwd door de bekende architect Kropholler. Ook werden ze gevraagd om portretten van koningin Wilhelmina en prinses Juliana te maken. Voor de gemeente Tilburg schilderde Jan later nog een portret van Juliana als koningin.
Bert-Jan van Delft is huisarts. Hij is de kleinzoon van Theo van Delft en heeft een verzameling met schilderijen van zijn opa. Op de tentoonstelling hangen sttraks twaalf schilderijen uit die verzameling waaronder een portret dat opa Jan van zijn kleinzoon maakte.
Het oog van God Grappig is dat Theo van Delft dus ooit nog meewerkte aan het raadhuis dat nu het decor is voor de expositie. Heel wat Waalwijkse echtparen zijn in de echt verbonden onder het portret van God dat Theo verwerkte in een muurschildering met Adam en Eva voor de trouwzaal van het Kropholler-monument.
De vader van Theo en Jan was Doris van Delft. Hij woonde ook in Waalwijk en was ook een gerenommeerde kunstenaar. Van hem hebben de organisatoren van de expositie geen schilderijen terug kunnen vinden.
Een tweede leven voor een monument Als Huis van Waalwijk is het oude raadhuis nu begonnen aan een tweede leven. Sinterklaas slaapt er begin december maar het gebouw wordt nu dus ook gebruikt voor exposities. De tentoonstelling 'Het Huis van Delft' begint op 1 april.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.