Video

'Oei oei oei (dat was me weer een loei)': Peter Koelewijn over Johan Cruijff de zanger

24 maart 2016 om 21:49
nl
Het talent van Johan Cruijff was ongekend als het om voetbal gaat. Maar hij begaf zich ook een keer op minder bekend terrein: in de muziekstudio. In 1969 nam hij samen met zanger Peter Koelewijn uit Eindhoven het nummer op: 'Oei oei oei (dat was me weer een loei)'.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Koelewijn schreef het nummer speciaal voor Johan. "Hij was in die tijd heel groot. Torenhoog boven alles en iedereen uit. Maar toen hij de studio inliep was hij hartstikke zenuwachtig."
En dat was te horen volgens Koelewijn. "Ritmische klopte het niet en qua zingen al helemaal niet. De zenuwen gierden door zijn keel."
Cola met een tikKoelewijn zag een vriend die Johan had meegenomen drankgebaren maken en dus bood hij Johan iets aan. "Cola met een tik wilde hij. Een borrel dus. Na drie glazen kwam hij tot rust en was hij helemaal in zijn hum." Cruijff vertelde Koelewijn allerlei verhalen over wat er op het voetbalveld gebeurde.
"Op een gegeven moment zei ik, zullen we weer wat gaan zingen? Hoewel het geen echte zanger was, kwam het er toch redelijk uit."
Koelewijn stuurde een bericht naar Spanje. Daar waren ze razend enthousiast over het lied van Johan. "Hebben jullie een band van Johan? Alles moet erop blijven staan en als de donder hier die band, zo zeiden ze in Spanje." Toen hebben ze daar de plaat uitgebracht. De Nederlandse versie met een Spaanse hoes eromheen. "Voor Spanjaarden moet dat afschuwelijke muziek zijn geweest, maar hij was daar zo ongelofelijk groot."
Hit in SpanjeVan het nummer werden uiteindelijk in Spanje meer platen verkocht dan in Nederland, waar het ook een top 40-hit werd. Peter Koelewijn was donderdag op zijn vakantieadres in Frankrijk en hoorde pas later op de dag dat zijn vroegere kameraad is gestorven.
"Het is een schok dat hij is overleden. Ik heb hem, al is het een tijd geleden, toch redelijk goed gekend. We wisten dat hij ziek was, maar iedereen hoopte of verwachtte ook eigenlijk dat hij ook daar wel weer bovenop zou komen. Maar het is dan toch anders gegaan. Het was een fantastische vent, die Johan."
[YouTube:body:https://youtu.be/AfX9uwL0F2k]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.