Video

Tom van Wijk speelde als 18-jarige met Johan Cruijff bij Ajax: 'We begrepen elkaar'

24 maart 2016 om 23:33
nl
De dood van voetballegende Johan Cruijff komt ook bij Roosendaler Tom van Wijk hard aan. Hij speelde in 1968 en 1969 samen met Cruijff bij Ajax. Ze voetbalden samen, zaten in dezelfde kleedkamer en spraken veel over voetbal.
Profielfoto van Aanen Floyd
Geschreven door
Aanen Floyd

Het is een treurige dag voor Tom van Wijk. "Ik hoorde het vanmiddag van mijn vrouw Bea. Het is toch wel even slikken. Johan was de beste."
'We begrepen elkaar'Tom van Wijk werd in 1968 door Rinus Michels voor 40.000 gulden weggekocht bij RBC. "Ik was 18 en de grote Michels wilde mij naar Ajax halen. Ik kwam in Amsterdam aan en merkte meteen dat daar een andere mentaliteit heerste", zegt Tom met weemoed.
'El Salvador' was een jaar jonger en stond aan de vooravond van zijn grote doorbraak. "Ik zag meteen dat Johan beter was dan de rest. In ieder geval beter dan mij", lacht Tom. "Ik sprak veel met hem over voetbal. We begrepen elkaar. Ik vond het een goeie jongen. Hij was bijzonder. Hoe jong ook, hij was altijd aan het praten en uitleggen."
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=rnK3FUNN2-4]
'Mocht warmlopen'Tom heeft het bij Ajax niet kunnen maken. "Na twee jaar werd ik verkocht aan Vitesse. Daar heb ik nog jaren gespeeld voordat ik ben afgekeurd met hartproblemen."
Toms hoogtepunt bij Ajax was de Europacup 1 wedstrijd tegen Real Madrid in het seizoen 67/ 68. "Ik zat op de bank en mocht warmlopen in een volgepakt Olympisch Stadion in Amsterdam. 65.000 Ajacieden op de tribune. Ik ben nooit ingevallen. Dat gebeurde in die tijd niet. Alleen de keeper mocht je wisselen. Maar ach, ik was er wel bij."
De wedstrijd eindigde in 1-1. Het was uiteraard Johan Cruijff die in de negentiende minuut de score opende. Voor Tom blijft de persoon Cruijff niet alleen een mythe, maar ook een jeugdvriend. "Ik ga hem missen".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.