Video

'Opletten dat niet iemand stiekem iets aanraakt', kinderen de baas in het museum:

24 maart 2016 om 22:43
nl
Geen statige suppoosten of strak in pak geklede directeuren donderdagavond in het Van Abbemuseum. Het Eindhovense museum werd de hele avond gerund door basisschoolkinderen van de Klimboom uit Best.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Je merkt het meteen als je binnenkomt. Waar een museum normaal rustig en stil is, hoor je nu vooral het gepraat van kinderen. Bezoekers hoeven niet naar de kassa, maar worden opgevangen door de 10-jarige Tijn. Tijn is nu de baas. "Nee, ik ben niet in mijn eentje de baas. Ik ben alleen de baas over de mensen die binnenkomen."
'Wij bewaken de boel hier'Geen paniek, jong en oud mag van Tijn het museum in. Hij wijst waar je moet begonnen. "Je moet hier naar beneden", wijst Tijn. "Daar staan weer andere mensen die je helpen." Onder aan de trap staan Stijn en Enno. "Wij bewaken de boel hier", zegt Stijn. Dus let maar goed op als je stiekem iets aanraakt. "Dan zeggen wij er iets van. Dan zeggen we bijvoorbeeld wilt u daar alstublieft niet aan zitten'. En daar luistert iedereen dan naar."
In een ruimte waar een Volkswagen Kever op zijn kop hangt staan de gidsen. Daar staan Max en Yorick. Yorick legt alles uit over een enorm kunstwerk aan de muur. Allemaal kleine schilderijen en alledaagse voorwerpen. "Ik vind het wel kunst. Deze grootte met allemaal dingen is zijn leven", vertelt hij al volleerd gids over het werk van een Turkse kunstenaar.
Leuk als hobbyDe Klimboom uit Best kwam zelf met het idee om een dag het Van Abbemuseum over te nemen. Elk jaar heeft de school een zogenoemde WOW-dag. Vorig jaar was dat het Parktheater in Eindhoven, dit jaar een museum.
"Wij vinden het gewoon heel erg cool om hier de baas te zijn", zegt Yorick. Maar elke dag museumdirecteur? "Nee, daar heb ik geen tijd voor", zegt Max. "Ik zing al en doe veel aan sport." Yorick zou op zich wel zien zitten. "Het lijkt me wel leuk om zoiets te doen. Maar dan alleen als hobby."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.