'Kankerverwekkende chocoladepaashaasjes in de schappen', verkoper Sligro reageert verbaasd

25 maart 2016 om 11:00 • Aangepast 21 november 2020 om 11:44
nl
Bij groothandels- en supermarktbedrijf Sligro worden vervuilde chocoladepaashazen verkocht. Consumentenorganisatie foodwatch concludeert dat op basis van eigen onderzoek. Het zou gaan om de Riegelein Confiserie-goudhaas. De Veghelse groothandel geeft in een reactie aan de zaak te onderzoeken. “Sligro is verbaasd door dit onderzoek. We proberen meer duidelijkheid te krijgen”, meldt een woordvoerder.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De paashazen zouden vervuild zijn met minerale oliën. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de oliën ervan onder meer kankerverwekkend te zijn. Mogelijk is het spul afkomstig uit de jutezakken waarin de cacaobonen zaten.
Ondanks de ernstige aantijgingen gaat Sligro nog geen actie ondernemen. “We zoeken contact op met onze leveranciers en met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die moet uiteindelijk oordelen of er iets mis is met onze producten. Laat duidelijk zijn dat het nu alleen nog maar om verdenkingen gaat, er is helemaal niets concreet.”
Sligro betitelt het onderzoek van foodwatch als slechts een ‘mening over voedsel'. "In heel veel producten zitten sporen van minerale olie. Dat zegt echt helemaal niets over de kwaliteit van de chocoladepaashaasjes."
KoolwaterstoffenDe Duitse tak van foodwatch vond de minerale oliën in acht van de twintig onderzochte paashazen. “In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit.''
Ook werd in Duitsland bij vijftien van de twintig paashazen meer dan twee milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen aangetroffen, wat zich kan ophopen in organen en daar schade kan veroorzaken, meldt foodwatch verder.
OnderzoekUit onderzoek van foodwatch in Duitsland naar twintig chocolade paashazen blijkt dat veertig procent van de paashazen vervuild is met minerale oliën. Deze paashazen zijn in Duitsland gekocht. Hoe de situatie in Nederland is, is niet onderzocht, maar duidelijk is wel dat de omstreden chocoladepaashazen ook in Nederland worden verkocht.
Als blijkt dat de NVWA constateert dat er iets mis is met de chocoladepaashaasjes, dan roept Sligro de producten onmiddellijk terug.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.