Video

Vincent Janssen van SV TOP naar Oranje? Oud-ploeggenoten, oud-trainer en beste vriend vertellen

25 maart 2016 om 17:07
nl
Het verhaal van Vincent Janssen uit Oss laat zich optekenen als een prachtig voetbalsprookje. Vorig jaar eindigde hij nog als zestiende in de Jupiler League met zijn voormalige club Almere City FC. Nog geen twaalf maanden later staat hij op het punt om zijn debuut te maken voor het grote Oranje. Omroep Brabant sprak met de eerste trainer van Janssen, zijn oud-ploeggenoten van SV TOP en zijn beste vriend.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

De prille voetbalcarrière van de 21-jarige aanvaller van AZ begon in zijn geboorteplaats Oss. Bij F6 van SV TOP om precies. En daar viel hij al meteen op, weet Frans van Vugt zich te herinneren. Van Vugt was de eerste trainer van Janssen.
Bal afpakkenDe topscorer van de eredivisie was tot op het bot gedreven. Zijn tomeloze inzet zorgde soms voor vreemde situaties op het veld. "Hij joeg de hele wedstrijd. Als het hem te lang duurde dan pakte hij de bal af van zijn eigen verdediger. Hij liep dan naar voren en scoorde", weet Van Vugt zich nog te herinneren.
Tobi Steeg was een van de spelers van SV TOP die regelmatig de bal moest afstaan aan Janssen, om vervolgens toe te zien hoe de Ossenaar aan de andere kant van het veld in no time zijn doelpunt vierde. "Die jongen maakte minimaal vijftig doelpunten per seizoen. Ook van mij pakte hij de bal af. Hij wilde koste wat kost winnen", aldus Steeg.
VechtertjeJanssen was een vechtertje. Eentje in de categorie Dirk Kuyt. "Hij gaat achter elke bal aan, is kopsterk en houdt van duels. Het is echt een werkertje", volgens oud-ploeggenoot Max de Hommel. "Hij houdt echt niet van verliezen", voegt hij er nog snel aan toe.
Spelers die voor het grote Oranje uitkomen, hebben wel eens de neiging om naast hun schoenen te lopen. Sterallures vertonen, dat gaat Vincent Janssen niet doen. Dat weet Kevin Reijnders zeker. Reijnders is de beste vriend van Janssen. "Hij is onverstoord. Vincent heb ik niet vaak nerveus meegemaakt, dat zal ook niet snel gebeuren."
Debuut? Voordat Reijnders instemde met dit interview, belde hij eerst zijn vriend bij AZ op om raad te vragen. "Ik vroeg aan hem: 'Wat moet ik dan allemaal zeggen?' Hij antwoordde: 'Boeien, doe wat je wil. Daar ga je je toch niet druk om maken?'"
Janssen is door bondscoach Danny Blind opgenomen in de definitieve selectie van Oranje. Vrijdagavond kan hij zijn debuut maken. Nederland speelt dan een oefenduel tegen Frankrijk. Aftrap is om 20.45 uur in de Amsterdam Arena.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.