Toekomst voor rijksmonument Klokkenberg in Breda onzeker

25 maart 2016 om 16:48
nl
Voormalig ziekenhuis de Klokkenberg in de bossen bij Breda raakt steeds verder in verval. De eigenaar van het rijksmonument - de Eindhovense woonzorggroep Vitalis - was van plan om er een seniorencampus van te maken, maar liet het plan varen. Het enorme complex staat al bijna een jaar te koop. Maar alle kandidaten zijn afgehaakt en een miljoenenstrop dreigt.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Vitalis kocht de Klokkenberg in 2006 voor 7,6 miljoen euro. De woonzorggroep investeerde zo'n 10 miljoen euro in renovatie, asbestverwijdering en ontwikkeling van plannen voor een seniorencampus voor 440 ouderen.
BezwaarBij de seniorencampus moesten aan de rand van het Mastbos ook drie nieuwbouwflatjes met negentig huurwoningen en winkels komen. Maar de natuur- en milieugroepering Markkant tekende bezwaar aan, omdat ze de gebouwen van elf meter te hoog en te massaal vond. De zaak kwam zelfs bij de Raad van State, die Vitalis in 2014 in het gelijk stelde.
Om de plannen voor een seniorencampus alsnog te realiseren zocht Vitalis een kapitaalkrachtige partner, maar die werd niet gevonden. Juli 2015 werd de Klokkenberg in zijn geheel weer te koop gezet. De Rotterdamse vastgoedconsulent Fakton werd ingeschakeld om potentiële kopers te vinden.
AfgehaaktVolgens bronnen rond Vitalis en Fakton zijn inmiddels alle kandidaten afgehaakt. De reden zou zijn dat de gemeente Breda strak vasthoudt aan het bestemmingsplan, waarin staat dat de Klokkenberg een nieuwe zorgfunctie moet krijgen. De gemeente Breda, Fakton, de Eindhovense woningbouwvereniging Wooninc, waarmee Vitalis inmiddels is gefuseerd, willen geen van allen commentaar geven over de huidige situatie
De Klokkenberg drukt zwaar op de balans van de eigenaar. Geschat wordt dat de permanente bewaking tegen vandalen en spokenjagers zo'n 4 ton per jaar kost. Voor onderhoud aan de leegstaande gebouwen zou nog maar nauwelijks geld worden uitgetrokken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.