Video

Ten onrechte neergezet als pinpasdief: 'Ik durfde mensen niet meer onder ogen te komen'

25 maart 2016 om 19:20
nl
“Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” Dat is de vraag die de afgelopen dagen wel heel vaak door het hoofd van Fransis Oomens uit Dongen spookt. Door een fout van de politie werd zijn foto getoond bij de zoektocht naar een pinpasfraudeur, in plaats van de foto van de echte dief.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De foto werd woensdag door de politie online gezet. De man op de foto, Fransis dus, zou een pinpas hebben gestolen van een bejaarde vrouw in Oosteind.
De foto was op verschillende regionale media en op Facebook al honderden keren gedeeld. “Toen ik de volgende dag naar mijn werk ging, ben ik echt naar mijn auto gerend met m’n hoofd naar beneden. Ik durfde andere mensen niet onder ogen te komen. Bang dat ze me zouden herkennen.”
'Mezelf aangegeven bij politie'Fransis belde diezelfde nacht nog wel de politie, maar die kon de foto ’s nachts niet verwijderen. “Daarom ging ik donderdagochtend meteen naar het politiebureau om me aan te geven. Ik werd natuurlijk nog steeds gezocht, ook al wist ik dat ik er niets mee te maken had.”
“Ook had ik mijn pintransacties meegenomen om te laten zien dat ik niet op 4 november, de dag van de overval, had gepind, maar op 14 november.” Uiteindelijk zag de politie in dat er een fout is gemaakt en boden ze hem excuses aan. Ook werd de foto meteen offline gehaald.
Onduidelijk waar foto is belandDe politie plaatste de foto alleen op haar site, maar het is niet duidelijk welke media het hebben overgenomen. “Daarom heb ik vandaag alle bronnen die mijn foto hebben gebruikt, benaderd en verzocht om mijn foto te verwijderen. Maar de sporen op internet kan je nooit volledig wissen”, weet ook Fransis.
Veel media hebben de foto ook inderdaad verwijderd. “Toch heb ik zeker wel imagoschade opgelopen hierdoor”, zegt Fransis. “Of ik nog stappen ga ondernemen, daar wil ik de komende dagen even over nadenken. Ik laat het eerst een paar dagen rusten.”
Bank zoekt zaak uitDe politie laat weten dat de bank inderdaad een foto heeft gegeven van een andere datum, maar dat de politie dit zelf vervolgens niet goed gecheckt heeft.
ABN AMRO zoekt de zaak nog uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.