Brabantse lichtpuntjes bij nederlaag Oranje tegen Frankrijk: 2-3

25 maart 2016 om 23:50 • Aangepast 21 november 2020 om 11:42
Zoals gehoopt maakte Vincent Janssen vrijdagavond zijn debuut in de oefeninterland tegen Frankrijk. Een jaar nadat de in Heesch geboren speler van AZ nog in de Jupiler League acteerde, stond hij op het allerhoogste podium. Hij mocht zijn debuut niet vieren met een zege: het werd 2-3 voor Frankrijk.
Profielfoto van Mattijs Smit
Mattijs Smit

"Fantastisch dat ik nu gewoon international ben, leuk om voor Nederland gespeeld te hebben", lachte Janssen na afloop. "Natuurlijk was het fantastisch op het moment dat ik dat seintje kreeg dat ik er in mocht komen. Maar dan moet je ook meteen over tot de orde van de dag. En proberen in het spel te komen."
Dat lukte Janssen prima. De minuten die hij mee mocht doen, bleef hij goed overeind. Het werd ook nog een hectische fase. Want met Janssen binnen de lijnen kwam Nederland eerst terug tot 2-2. "Maar vervolgens werd het toch nog 2-3. Dat was wel balen."
EerbetoonMet PSV'ers Luuk de Jong, Jetro Willems en Jeffrey Bruma in de basis wist Oranje voor rust geen vuist te maken. Het enige hoogte- en tegelijk ook dieptepunt aan Nederlandse zijde in de eerste helft was een indrukwekkend eerbetoon aan de donderdag overleden voetbalheld Johan Cruijff.
In de veertiende minuut, toen Oranje al met 0-2 achterstond, werd het duel een minuut lang stil gelegd. Iedereen klapte voor de deze week overleden maestro.
ZIE OOK: 'Dit was een wedstrijd die hij niet kon winnen', reacties op overlijden Johan Cruijff

Hand van GodNa de pauze moesten twee oud-PSV'ers Nederland van wat meer aanvallende impulsen voorzien. Ibrahim Afellay en Memphis Depay kwamen binnen de lijnen. Binnen twee minuten gaf Memphis een vrije trap fraai voor op Luuk de Jong. Die maakte met een puntgave 'hand of god' de aansluitingstreffer.
De Jong beroerde met zijn arm wel de bal, maar de scheidsrechter zag dit niet. "Het was geen bewuste handsbal. Maar ik juich er niet minder hard om", aldus De Jong.
Doelpunt Afellay Oud-PSV'er Afellay liet zich van zijn beste kant zien. Hij schoot vanuit de tweede lijn de 2-2 binnen. In de slotfase gingen de Fransen er alsnog verdiend met de zege vandoor: 2-3.