Tilburgse tweeling (7) speelt in negen uur durende voorstelling Borgen van Noord-Nederlands Toneel

27 maart 2016 om 22:32
nl
Een Tilburgse tweeling speelt mee in Borgen, de negen uur durende marathonvoorstelling waarmee het Noord-Nederlands Toneel (NNT) mooie kritieken scoort. Tijn en Robin Rongen (7) spelen samen Magnus, het zoontje van de Deense premier Birgitte Nyborg, de vrouw die veel Nederlandse kijkers kennen van de televisieserie Borgen. Zondag stonden de jongens op het podium in Zwolle maar over een week speelt de tweeling een thuiswedstrijd in de Tilburgse schouwburg.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Kinderen worden in Nederland goed beschermd. Dat betekent dat een regisseur die kinderrollen in zijn stuk heeft, nogal wat moet organiseren. Omdat Borgen negen uur duurt, zijn er tweelingen nodig om de rol te vertolken: één jongetje voor de eerste helft en zijn broertje dan in de tweede. Voor de tournee die het NNT met Borgen maakt, zijn er twee tweelingen gezocht want de regels verbieden het om één tweeling in alle afleveringen mee te laten spelen.
Vrolijk en nuchter Tijn en Robin maken achter de schermen in de Zwolse schouwburg een vrolijke maar ook nuchtere indruk. Ja, ze vinden het leuk. Ja, door de zenuwen hebben ze wel eens buikpijn. En ja, ze zijn er trots op dat Borgen in veel plaatsen volle zalen trekt.
Regisseur Ola Maafalani wilde een voorstelling maken over een vrouw die moeite heeft haar ambities en haar gezinsleven te combineren. Ze kende Borgen niet, maar was meteen enthousiast toen iemand haar dit idee voorlegde. De schrijver van de televisieserie, Adam Price, paste zijn stuk op haar verzoek aan voor het toneel. Tijdens hun overleg werd ook het idee geboren om er een negen uur durende marathonvoorstelling van te maken. Price die een bekende kok is, bedacht ook de gerechten die in het theater aan het publiek worden geserveerd.
Iets te rauw Tijn en Robin hebben telkens als ze meespelen een vaste begeleidster die helpt bij de voorbereidingen, die nog even de scenes met hen doorneemt en die er achter de schermen bij zit om de jongens te helpen. Dezelfde begeleidster neemt ze even mee als de werkelijkheid op het toneel iets te rauw wordt. 'Borgen' wordt geadviseerd voor publiek vanaf vijftien jaar en zo ver zijn de twee Tilburgers nog niet.
Veel toneelervaring hadden Tijn en Robin voor dit stuk nog niet. Op de lagere school speelden ze wel eens mee in een sprookje maar dat was het dan ook wel. Hun moeder is wel theatermaakster en docent. Zij werd gevraagd of haar zoontjes niet mee wilden doen met de auditie en de rest is geschiedenis. Of zoals Robin het zegt: "Mijn broer vond het heel leuk. Ik dacht toen: ik ga mee en dan zie ik wel wat ik ervan vindt'."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.