Harrie Lavreysen pakt zilver bij WK-debuut op sprint

15 april 2017 om 19:05 • Aangepast 21 november 2020 om 02:01
nl
Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zijn debuut op een WK zaterdag in Hongkong bekroond met zilver op de sprint. In de finale van het koningsnummer moest de voormalig BMX'er uit Luyksgestel het in twee heats afleggen tegen de Rus Denis Dmitrijev.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

De pas 20-jarige Lavreysen had op de openingsdag op de teamsprint ook al zilver veroverd.

Wachten op privacy instellingen...

Het brons ging, eveneens in twee heats, naar de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell. Hij versloeg de Brit Ryan Owens.

Wachten op privacy instellingen...


Lavreysen stopte in 2015 met het BMX'en omdat hij te veel geplaagd werd door schouderblessures. Net als bijvoorbeeld Willy Kanis en Elis Ligtlee maakte hij de overstap naar de baan. De Spelen van Rio kwamen nog te vroeg voor, maar bij de WK in Hongkong toonde hij zich een meer dan volwaardig lid van de selectie van vertrekkend bondscoach René Wolff.

Uit pedaal geschoten
Op de teamsprint kwam Lavreysen woensdag al twee keer in actie. In de finale schoot hij bij de start uit zijn pedaal, herstelde zich wel, maar kon niet voorkomen dat Nieuw-Zeeland er met het goud vandoor ging.

In het sprinttoernooi begon hij vrijdag met de zesde tijd (9,832 seconden, een persoonlijk record) in de kwalificaties. Dmitrijev, de nummer drie van de Spelen in Rio, was daar al de snelste. Lavreysen versloeg daarna de Hongaar Sandor Szalontay en de Surinamer Jair Tjon En Fa.

Zaterdag zette hij zijn zegereeks voort met overwinningen op de Nieuw-Zeelander Edward Dawkins en op Owens. Dmitrijev voorkwam dat Lavreysen al op twintigjarige leeftijd de opvolger werd van Theo Bos, die in 2007 zijn laatste van drie wereldtitels behaalde. Hij werd wel de jongste medaillewinnaar op de sprint in 23 jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.