Drugscriminaliteit in Brabant vertraagt drugsonderzoeken NFI

30 maart 2016 om 17:20
nl
Zestig complexe onderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar verdovende middelen zijn vertraagd. De Brabantse drugscriminaliteit heeft veel invloed op de hoge instroom van drugsgerelateerde zaken, bevestigt het NFI woensdag aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Hoeveel Brabantse zaken exact debet zijn aan de vertraging kan het NFI niet bevestigen, ‘maar een deel van de achterstand hangt sterk samen met de toename in Brabantse drugslabs en afvaldumpingen’, meldt een woordvoerder van het NFI.
De vertraging is volgens het NFI mede het gevolg van onderzoeksvragen die de afgelopen jaren ingewikkelder zijn geworden. Ook waren er een aantal maanden minder onderzoekers beschikbaar.
Politie en justitie geïnformeerd over vertragingDe opdrachtgevers van het NFI, politie en justitie, zijn inmiddels over de achterstand van het NFI geïnformeerd. Er wordt nu tijdelijk extra onderzoekscapaciteit ingezet om de achterstand weg te werken, aldus het NFI.
Het NFI heeft politie en justitie geïnformeerd over de nieuwe data waarop de vertraagde onderzoeken klaar zijn. Als dat problemen bij bijvoorbeeld rechtszaken oplevert, dan kunnen onderzoeken voorrang krijgen. Voor zover een woordvoerster van het NFI bekend is, heeft de achterstand nog niet tot problemen geleid.
Het instituut heeft met politie en justitie afgesproken jaarlijks ruim 500 complexe drugsonderzoeken uit te voeren.
DrugscriminaliteitDe toename van drugscriminaliteit in Brabant houdt ook de landelijke politiek al geruime tijd bezig.
Het CDA pleitte begin maart voor een hardere aanpak komen tegen de drugscriminaliteit in West-Brabant.  "Het is bar en boos in Brabant. Als er niets gebeurt dan zakken we weg in de modder", aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg eerder deze maand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.