'Het dak ging eraf': Appeltje van Oranje voor gemeenschapshuis De Pracht in Waalre

30 maart 2016 om 17:55 • Aangepast 21 november 2020 om 11:39
nl
Gemeenschapscentrum De Pracht in Waalre heeft een Appeltje van Oranje gewonnen. Dit heeft het Oranje Fonds woensdag bekendgemaakt. Ieder jaar bekroont het Oranje Fonds drie sociale initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. 'Het dak ging er hier af toen we het mooie nieuws hoorde', vertelt voorzitter Hans van Baal van De Pracht.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra
Wachten op privacy instellingen...

Voor de drie 'appeltjes' waren in totaal elf organisaties genomineerd. Behalve De Pracht in Waalre behoorde ook Wereldtuin Verdeliet in Cuijk tot de genomineerden. Verdeliet viel uiteindelijk echter niet in de prijzen.
Dat De Pracht kans maakte, vermoedde de voorzitter al bij het bezoek van een delegatie van het Oranje Fonds aan het gemeenschapscentrum zo'n zes weken geleden. "Maar natuurlijk hebben we nog wel even in spanning gezeten. Tot vandaag dus."
Nadruk op vrijwilligersDit jaar draait de verkiezing om de beste gemeenschappelijke voorzieningen die in handen zijn van vrijwilligers. De Pracht is het activiteiten- en ontmoetingscentrum voor de bewoners van Aalst-Waalre. Door veel activiteiten, cursussen en evenementen voor iedereen op te zetten, brengt De Pracht verbinding en saamhorigheid.
Ook biedt De Pracht faciliteiten voor lokale verenigingen en clubs. In totaal zijn er 180 vrijwilligers uit de buurt betrokken bij het gemeenschapscentrum. "Maar wekelijks komen hier zo'n 1200 bezoekers. In leeftijd variërend van nul tot honderd. Deze prijs zie ik echt als een bekroning voor iedereen", vertelt de voorzitter trots.
Koningin MáximaOp 26 mei ontvangen de uiteindelijke drie winnaars de prijs uit handen van koningin Máxima op Paleis Noordeinde. En de delegatie van vijf die De Pracht daar mag vertegenwoordigen, is al bekend. Die beslissing heeft het bestuur van tevoren al genomen, laat de voorzitter weten.
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.
Nog voldoende ambitiesGeld dat volgens de voorzitter onder meer zal worden besteed aan het terrein rond De Pracht. Waar onder meer een beleeftuin te vinden is.
Verder wordt het geld in de woorden van de voorzitter 'Prachtbreed' ingezet, want ambities zijn er volgens hem nog genoeg in Waalre.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.