Speels, rauw en eigenzinnig: designers tonen speciaal lettertype ter ere van Tilburg

30 maart 2016 om 23:38
nl
Twee designers hebben een lettertype ontwikkeld ter ere van hun stad Tilburg. Het lettertype mag binnenkort door iedereen gratis worden gebruikt, van reclamebedrijven tot websitemakers. Het font is volgens de makers onder andere speels, rauw en humorvol.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Het lettertype heeft de naam TilburgsAns gekregen en werd bedacht tijdens een creatieve ingeving van ontwerper Sander Neijnens. Deze typograaf is altijd bezig met het maken van lettertypes en wilde eens iets bedenken om zijn stad te eren.
Want de stad Tilburg verdient het volgens hem om geëerd te worden. Tilburg is een moderne stad met onder meer een universiteit, een conservatorium, dansopleidingen, een bijzondere concertzaal, sprankelende festivals, innoverende bedrijven en een trappistenklooster met brouwerij.
LEES OOK: 'Lelijk Tilburg' schittert op meer dan 100 foto's van Tilburg Safari
Pictogrammen maken font herkenbaarLetter voor letter werkte Neijnens zijn creatie uit, die hij vervolgens liet zien aan ontwerper Ivo van Leeuwen. "We kwamen toen tot de conclusie dat het lettertype te sjiek was. Meer iets voor een stad als Maastricht. We hebben het daarom iets speelser gemaakt", vertelt Van Leeuwen trots.
Van Leeuwen voegde er nog iets speciaal aan toe. Hij kwam met het idee om pictogrammen aan het lettertype toe te voegen. Daarvoor moet een bepaald woord worden getikt om het symbool te laten zien. Zoals 'Westpoint', waarmee de grootste woontoren van de stad tevoorschijn wordt getoverd. "Dit maakt het heel herkenbaar voor de Tilburgers", legt Van Leeuwen uit.
Grootschalige aanpakVanaf 10 april is het nieuwe lettertype TilburgsAns gratis te downloaden vanaf een speciale site nadat het officieel is gepresenteerd in NWE Vorst. Het lettertype is te installeren op Windows- en Mac-apparaten, waarna het kan worden gebruikt in bijvoorbeeld Word. Ook kunnen websitebouwers het gebruiken voor hun site.
Van Leeuwen: "We proberen het lettertype ook toe te laten voegen aan Google Fonts. Daarmee bereiken we in één keer een groot publiek wereldwijd. Dat is toch heel erg bijzonder. Naar mijn idee is het de eerste keer dat zo een lettertype ter ere van een stad wordt verspreid."
In abri'sDe designers werken samen met de gemeente Tilburg en lokale bedrijven om het lettertype verder te verspreiden in de regio. De gemeente heeft al toegezegd om binnenkort TilburgsAns te promoten in circa 45 abri's. In een speciale brochure [PDF, 144 kB] leggen de designers uit hoe mensen TilburgsAns kunnen gebruiken.
TilburgSans was vorig jaar ook al in het nieuws. Toen werd het project genomineerd voor de Brabantse Erfgoedprijs maar hij won hem niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.