Motorproblemen oorzaak neerstorten vliegtuig Valkenswaard

31 maart 2016 om 02:21
nl
De straaljager die in 2012 neerstortte in een akker bij Valkenswaard had motorproblemen en kon daardoor niet verder vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarvan de conclusie nu pas openbaar is gemaakt.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

De straaljager, een L-39C Albatros-vliegtuig, had met nog zes toestellen van het zogenoemde Breitling Jet Team deelgenomen aan een vliegshow in Den Helder. De Franse piloot was met 550 kilometer per uur onderweg naar een Belgische luchtmachtbasis toen de motor plots problemen kreeg.
Brandlucht gerokenDe problemen waren dermate ernstig, schrijft de Onderzoeksraad, dat de vlucht niet kon worden voorgezet. Zo begon de motor hevig te trillen en werd er een brandlucht geroken.
Als gevolg hiervan schakelde de piloot de motor uit. Hij stuurde het vliegtuig naar open terrein en bracht zichzelf en een monteur aan boord ten slotte met een schietstoel in veiligheid. Niemand raakte ernstig gewond, naar nu blijkt.
ZIE OOK: Neergestorte straaljager Valkenswaard was 'vuurbal'
Motorolie niet goed gecontroleerdVolgens de Onderzoeksraad is na uitgebreid onderzoek gebleken dat de motorproblemen waren veroorzaakt door een defect van de voorste lager van de lagedrukturbine. Daar kwam bij dat de motorolie niet was gecontroleerd door een erkend laboratorium en voldeed de L-39C ook niet aan Europese veiligheidsvoorschriften voor de burgerluchtvaart.
De Onderzoeksraad noemt de hele situatie in een rapport 'onwenselijk' en pleit in een aanbeveling voor striktere regels. Daar moet het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, kortweg de EASA, naar kijken.
Druk met andere onderzoekenDe Onderzoeksraad komt nu pas met de aanbeveling, omdat de onderzoekers de afgelopen jaren druk doende waren met belangrijkere onderzoeken.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=BPKJpSST7hU]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.