Video

Twee heel goede koren trekken door Brabant met wereldpremière voor de Bossche Zwanenbroeders

1 april 2016 om 09:00
nl
Twee Nederlandse topkoren reizen in de komende weken door Brabant met een wereldpremière. Voor het Jeroen Boschjaar zingen Cappella Pratensis uit Den Bosch en het Nederlands Kamerkoor de Missa Unitatis. Een koorwerk geschreven door de Engelse componist Antony Pitts.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Donderdag waren de twee koren nog druk aan het oefenen in Utrecht. Repetities die hard nodig zijn want Pitts schreef een buitengewoon moeilijk stuk. De twee koren zingen elk een compositie met een eigen ritme: als ze dat goed doen, zijn er momenten dat de twee werken wonderschoon samenvallen.
De Zwanenbroeders De Missa Unitatis draait om de Bossche Zwanenbroeders. Het is een uit de middeleeuwen stammend gezelschap (Jeroen Bosch was ook lid) dat nog steeds bestaat. Ooit waren de Zwanenbroeders katholiek, de officiële naam is Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Over twee jaar bestaat de Broederschap 700 jaar.
Na de inname van Den Bosch door Frederik Hendrik (1629) mocht het genootschap blijven bestaan als ze ook protestantse leden toelieten. Vandaar ook dat Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander lid zijn.
Compositie-opdrachten In de middeleeuwen gaf de broederschap regelmatig opdracht voor het schrijven van een mis. In 2008 werd besloten die traditie eenmalig nieuw leven in te blazen en Pitts kreeg de opdracht.
De Brit was zo geïnspireerd door de eeuwenoude broederschap die zowel katholieke als protestantse leden had dat hij 'De Mis van de Eenheid (Missa Unitatis) schreef. Een stuk waarin twee verschillende stemmen te horen zijn die op het moment dat ze samenkomen harmoniëren.
Ook apart uit te voeren Het grappige is dat de twee stukken van de mis ook apart uitgevoerd kunnen worden. Dat is in de afgelopen jaren ook al gebeurd.
Het sámen uitvoeren van de composities is zo lastig dat dat even op zich liet wachten. Door het Jeroen Boschjaar kan dat nu wel gebeuren. De twee koren lieten er de beroemde Britse dirigent Stephen Layton voor overkomen om de wereldpremière te dirigeren. Layton was jaren de dirigent van het Nederlands Kamerkoor.
De top Het Nederlands Kamerkoor en Cappella Pratensis horen bij de top van de koormuziek. Cappella Pratensis zong al eerder muziek die in de renaissance voor de Bossche Zwanenbroeders is gecomponeerd. De boeken met die muziek worden in Den Bosch bewaard.
De Missa Unitatis is te horen in Breda, Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.