Dochtertje sliep in kamer naast explosie Eindhoven, flatbewoner: ‘Ik dacht aan een aanslag’

31 maart 2016 om 11:47 • Aangepast 30 november 2020 om 11:51
nl
De ‘oorverdovende’ explosie in Eindhoven houdt een dag later de gemoederen nog flink bezig. Enkele minuten na de ontploffing stonden tientallen bewoners geschrokken op straat, omringd door brandweerlieden, politieagenten en andere hulpverleners. Eén van hen was een 29-jarige buurtbewoner. Hij sliep een verdieping lager waar de ontploffing was. “Ik dacht met het oog op de recente gebeurtenissen eerst aan een aanslag”, vertelt de Eindhovenaar donderdag tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Bij de explosie kwam zoveel energie vrij dat een deel van de gevel eruit werd geblazen. Een man en zijn 4-jarig dochtertje bleven ongedeerd. Een wonder, zeggen andere bewoners. Het kind sliep in de kamer ernaast. “Het is echt een wonder dat zij en haar vader niet gewond zijn geraakt. Hoe dat toch kan…”
'Snel naar buiten'Na de ontploffing schrok onderbuurman Bob onmiddellijk wakker. “Ik trilde zowat mijn bed uit”, herinnert hij zich. “Eigenlijk trilde het hele gebouw. Het was echt een gigantische explosie. Je denkt aan een ramkraak, later spookte het woord ‘aanslag’ door mijn hoofd. Wat het ook zou zijn: ik trok snel mijn kleren aan en sprintte naar beneden. Snel naar buiten.”
Eenmaal op straat werd hij direct omringd door andere flatbewoners en door hulpverleners. “Buiten zag ik dat een deel van de zijgevel van het appartement op de tweede verdieping op straat lag. Overal lag glas en wat brokstukken. Ik vroeg mij af of ik diezelfde avond nog wel terug in mijn appartement kon.”
ZIE OOK: Explosie blaast gevel uit flat in Eindhoven, vader en dochtertje ongedeerd
'Krijg niet echt hoogte van hem'Ongeveer anderhalf uur later stelde de brandweer de situatie veilig en konden de bewoners weer naar binnen. Die hadden natuurlijk veel vragen over de veiligheid. Een agent ter plekke zou hebben gezegd dat de verdachte bezig zou zijn met de productie van synthetische drugs. Of de politie dat inderdaad vermoedt, wil woordvoerder Dion Luijten in het belang van het onderzoek niet zeggen.
De vader die in het bewuste appartement woont, leeft een geïsoleerd bestaan, zeggen bewoners. Hij zou werkloos thuis zitten en nauwelijks buiten komen. “Ik zie hem af en toe op de gang en zeg hem dan gedag. Ik krijg niet echt hoogte van hem. Gewoon een normaal iemand”, zegt een bewoner.
Forensisch onderzoekDe man is aangehouden, omdat de politie denkt dat hij direct verantwoordelijk is voor de explosie. Zijn dochtertje is ergens anders ondergebracht. Forensisch rechercheurs hebben onderzoek in de kamer gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.