Video

Buurtsuper in Leenderstrijp viert honderdjarig bestaan: 'Rijk word je er niet van'

1 april 2016 om 12:43
nl
Gratis koffie en taartjes op vrijdag in de kruidenierszaak in Leenderstrijp. De coöperatieve winkel viert het honderdjarig bestaan. Waar overal in kleine kernen de laatste winkels sluiten, gaat de buurtsuper in Leenderstrijp gewoon door, met steun van de klanten.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

Honderd jaar geleden streden de inwoners van het gehucht Leenderstrijp,met 450 inwoners, voor een eigen school en kruidenier. De mensen legden destijds 200 gulden in om dat doel te bereiken.
BetalenHonderd jaar later zijn er nog 125 mensen lid van de coöperatie. Ze betalen jaarlijks 7,50 euro. Tinus is een van de vaste klanten, die op vrijdag bier komt halen. Hij wil de winkel niet missen: "Anders moet ik veel te ver weg om mijn bier te halen".
De nostalgische winkel heeft de sfeer van een kruidenierszaak uit de jaren vijftig in de vorige eeuw. "Rijk word je er niet van, maar wij hebben een sociale functie", zegt uitbater Leo. Hij kent bijna al zijn klanten.
BiologischOm zich te onderscheiden van de grote jongens als Albert Heijn en Jumbo heeft de kruidenierszaak in Leenderstrijp een bijzonder assortiment. Veel biosapjes die je verder nergens kunt kopen. En sterrenkok Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve maakt verse soep voor de kleine kruidenier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.