Video

'Soms sta ik in m'n eentje aan het graf': aantal eenzame uitvaarten verdubbeld

3 april 2016 om 15:32
nl
Brabantse gemeenten moeten steeds vaker de uitvaart betalen van hun inwoners. In twee jaar tijd is dit aantal in onze provincie bijna verdubbeld.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Vaak komt het doordat mensen geen nabestaanden hebben om dit voor hen te regelen. Of de nabestaanden zijn onvindbaar, hebben onderling ruzie en willen niet betalen.[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56f551fade561]'Zwaar, maar ook mooi'José de Pijper verzorgt in Breda de gemeentelijke uitvaarten. "Het is soms zwaar, maar zeker ook mooi werk", vertelt ze. "Ook al sta ik alleen aan het graf, dan weet ik: hij is niet alleen gegaan. Want ik was erbij."
Breda verzorgde van alle Brabantse gemeenten vorig jaar de meeste gemeentelijke uitvaarten. 27 waren dat er om precies te zijn.
Kosten"Dat doen we op een nette en integere manier. Maar achteraf proberen we alsnog de kosten op de overledene of op de nabestaanden te verhalen. Want het kan niet zo zijn dat de maatschappij hiervoor opdraait", legt Robert Segers van de gemeente Breda uit. Hij is eindverantwoordelijk voor deze uitvaarten.
Dat doen andere Brabantse gemeenten ook. Maar alles bij elkaar waren ze de afgelopen drie jaar toch nog zeven ton kwijt aan uitvaartkosten. Aangezien het aantal gemeentelijke uitvaarten de komende jaren best nog wel eens verder zou kunnen stijgen, zou dat ook kunnen gelden voor deze kosten.
Moeite om rond te komenManager schuldhulpverlening Joke de Kock van de gemeente Tilburg heeft wel een idee waar deze stijging vandaan komt. "Eén op de drie mensen heeft moeite om rond te komen. En dan moet je keuzes maken binnen je budget."
Een van de eerste dingen die dan sneuvelt, is in veel gevallen de uitvaartverzekering, stelt De Kock. "Het zou goed zijn als ook minima zich bewuster worden van de gevolgen hiervan. Je kunt ook een heel goedkope uitvaartverzekering afsluiten."
Cijfers in beeldHier kun je stap voor stap bekijken hoe hard het aantal gemeentelijke uitvaarten groeit, wat de kosten hiervan zijn, in welke gemeenten dit vaak voorkomt én waar gekozen wordt voor cremeren of juist voor begraven.[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/56fe77e75921b]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.