‘We voelen ons bedrogen’, donateurs Joeri Edelijn verenigen zich en doen aangifte tegen bloemist

2 april 2016 om 20:43
nl
De roep om aangifte te doen tegen de van oplichting beschuldigde bloemist in Uden wordt alsmaar luider. Dat zeggen verschillende donateurs in gesprek met Omroep Brabant. Zij eisen het geld dat ze hebben gegeven aan de inzamelingsactie voor Joeri Edelijn terug en stappen naar de politie.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Eén van hen is Elfie van Dijk. Zij heeft woensdag een afspraak op het politiebureau. “We voelen ons bedrogen. Dit mogen we niet zomaar laten gebeuren”, vertelt ze tegen Omroep Brabant.
Bloemist en initiatiefnemer Paul Andrae wordt ervan beschuldigd het geld van de inzamelingsactie in de eigen zak te hebben gestoken. Hij doet op zijn beurt aangifte van smaad en laster tegen de familie Edelijn voor ‘het beschadigen van zijn goede reputatie’.
'Vond het een mooi gebaar'Via crowdfundingsite Onepercentclub.com werd enkele weken na de moord meer dan 2.500 euro ingezameld. Navraag aan de site wijst uit dat het bedrag in juli is uitgekeerd aan de bloemist. “Vervolgens kwam de bloemist met meerdere reacties: geen tijd, ziekenhuisopname, scheiding en ga zo maar door. Op Valentijnsdag kwam hij met de mededeling dat hij niets meer met ons te maken wilde hebben”, aldus een familielid. Dat laatste ontkent Andrae met grote stelligheid.
Het doel van de actie was om een tuin in te richten bij het nieuwe huis van Edelijn, waar de vriendin van de doodgestoken Ossenaar nu alleen verblijft. “Dat vond ik een erg mooi gebaar”, vertelt Van Dijk. “Ik heb daarom twintig euro gedoneerd. Op die manier wilde ik Joeri en zijn familie helpen. Natuurlijk ging ik uit van de beste bedoelingen van deze meneer.”
ZIE OOK: 'We zijn bedonderd’, ontroerende actie eindigt in conflict om geld
'Ik voel me genaaid'Zo ook Pablo Slenders, die nauw betrokken was bij de organisatie van de actie. Hij is diep getroffen door het nieuws. “Ik voel me zo ongelofelijk genaaid”, zegt de Udenaar. “Ik heb de bloemist nota bene tips gegeven hoe hij deze actie het beste kon aanpakken. En dan nu dit. Misselijk word ik ervan. Of ik het geld terugkrijg maakt mij niet uit, het gaat om rechtvaardigheid.”
Volgens Christa van de Langenberg, een andere betrokkene van de actie, is ‘iedereen in de omgeving’ kapot van verdriet door het nieuws. “Het is echt schrikwekkend hoe zoiets in het prachtige Uden kan gebeuren. Ik wil de familie supergraag helpen door alsnog een nieuwe crowdfunding op te zetten”, zo zegt ze.
'Dit kan gewoon niet'Voor donateur Van Dijk gaat het evenmin om het geld. “De manier hoe dit allemaal gelopen is, kan gewoon niet. Zeker niet met betrekking tot wat er met Joeri gebeurd is. Ook voor de familie maakt het geld niks uit, het gaat om het principe. Daarom is het zo goed dat tientallen donateurs hebben aangegeven om aangifte te doen. Dat doet de familie goed.”
Udenaar Dennis van der Steldt schrijft op Facebook dat hij inmiddels aangifte heeft gedaan van oplichting, maar wenst verder geen commentaar te geven.
Toevallig maakte bloemist Andrae deze week bekend dat hij zijn bloemenzaak gaat verkopen. Dat zou echter niets te maken hebben met de commotie die rondom hem is ontstaan, zei hij tegen deze omroep.
ZIE OOK: ‘Sjoemelende’ bloemist sluit bloemenzaak, familie Joeri Edelijn roept donateurs op aangifte te doen
Enorme schok teweegDe dood van Joeri Edelijn bracht vorig jaar een enorme schok teweeg. Hij was populair vanwege zijn vriendelijke en behulpzame karakter. Op de plaats van de steekpartij ontstond in de dagen daarna een zee van bloemen.  Er werd een stille tocht georganiseerd waar duizend mensen aan meededen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.