Video

Geen indrukwekkende vliegstunts in Volkel: vliegshow voldoet niet aan de regels

2 april 2016 om 20:50
nl
Geen indrukwekkende stunts en flyby's van tientallen vliegtuigen dit jaar tijdens de 25e editie van Volkel in de Wolken. De vliegshow van het evenement blijkt al jaren niet aan de regels te voldoen. "Dit is een jubileum met een zwart randje", vertelt voorzitter Evert Oostendorp zaterdag tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

"Wij houden de vliegshow al achttien jaar op dezelfde locatie. Dit ging altijd goed tot er pas een controle plaatsvond. Toen kwam ons ter ore dat we niet aan de vereiste veiligheidsregels voldoen. Zo is het terrein te klein en de invlieghoek te krap."
'We wisten niets van aanscherping'De regels gelden al sinds 2004, maar de organisatie van Volkel in de Wolken is daar naar eigen zeggen nooit op gewezen door de overheid. "In alle eerlijkheid: wij wisten niet dat de regels waren aangescherpt. Het is dat de controles zijn opgevoerd. Voorgaande jaren kregen we geen bezoek."
Doordat de organisatie pas recent kreeg te horen dat het terrein niet doet, heeft ze naar eigen zeggen geen alternatief meer kunnen bedenken. "Het is zeg maar geen vijf voor twaalf, maar twee voor twaalf. Er is geen tijd om te verhuizen en opnieuw een vergunning aan te vragen", aldus Oostendorp.
Grondprogramma gaat doorDe vliegshow gaat zondag 29 mei weliswaar niet door dit jaar, maar het grondprogramma van Volkel in de Wolken vindt wel plaats. Zo zijn er volgens Oostendorp onder meer een grote braderie en highland games.  
"Dit betekent dat volgend jaar pas voor de 25e keer zal worden gevlogen. Dit is een zure appel. Binnenkort zullen we via onze kanalen iedereen op de hoogte brengen. Dit kost tijd", vertelt de voorzitter ten slotte beduusd.
Erg populairVolkel in de Wolken ontvangt jaarlijks duizenden bezoekers. Vorig jaar deden piloten van tientallen vliegtuigen hun stunts. Onder andere Chinooks, een Antonov, helikopters en een Spitfire-toestel waren van de partij.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=cxmkMx2baVg]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.