Met soldaatjes spelen, sommige mannen ontgroeien het nooit

3 april 2016 om 17:47
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Veldslagen nabouwen en met soldaatjes spelen op de Impact beurs in Eindhoven
Het is een hobby waar moeder de vrouw niet altijd even blij mee is. En sommige mannen op de Impact Wargaming beurs in Eindhoven geven toe dat ze helemaal geen moeder de vrouw hebben. Het resultaat van urenlang miniatuurtjes schilderen op zolder. En oorlogje spelen met kleine soldaatjes.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Honderden mannen kwamen zondag af op de beurs. Inderdaad, vooral mannen. "Deze hobby is echt een mannenbolwerk," zegt Jan Bruinen, wargamer en bouwer aan een indrukwekkend 'tableau' met een middeleeuwse veldslag. "Er zijn wel een paar vrouwen die spelen, maar ze zijn echt in de minderheid."
De perfecte veldslagHet doel van wargaming is het spelen met veldslagen uit het verleden. Het historisch besef bij de deelnemers is groot. "We researchen hoe de soldaten eruit hebben gezien en bijvoorbeeld wat voor kleuren vlaggen er allemaal waren bij de veldslag", zegt Jan Bruinen.
En dan is het bouwen en schilderen geblazen. Sommige heren kunnen er helemaal in opgaan. "Je hebt deelnemers die het spel willen winnen en daar helemaal voor gaan", zegt Koen van den Eventuin van de organisatie. "En je hebt mensen die het mooiste tableau willen bouwen, met de perfecte veldslag."
'De leukste hobby'Voor de deelnemers is wargaming de leukste hobby. Maar echt goedkoop is het niet. Soms kosten onderdeeltjes wel twintig euro. "Maar het houdt je van de straat. En je kunt je geld hieraan uitgeven of aan de kroeg."

Wachten op privacy instellingen...