'Robot, mag ik een cola?', zorgrobot TU/e blijkt beste in huishoudelijke taken tijdens EK RoboCup

3 april 2016 om 21:50
nl
Studenten van de TU Eindhoven hebben zondag met hun zorgrobot de RoboCup European Open gewonnen. Hun robot Amigo bleek het beste hulpje in huis. De studenten wonnen ook met hun voetbalrobots.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Met de zorgrobot namen de studenten deel aan de @Home-competitie. Dat is een wedstrijd voor robots die huishoudelijke taakjes kunnen uitvoeren. Zo moeten de robots onder meer bestellingen voor drankjes opnemen en deze vervolgens op de juiste plek serveren.
De huishoudelijke taken klinken makkelijk voor mensen, maar dat zijn ze voor robots zeker niet. Het is voor ze bijvoorbeeld lastig te bepalen hoe hard ze in een glas of een pakje drinken moeten knijpen. Ook moeten ze uiteindelijk bewegende obstakels kunnen ontwijken, zoals spelende kinderen.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=9kMpyo4fG-w]
LEES OOK: Bekijk hoe zorgrobot TU/e eten bezorgt [VIDEO]
'Snel onbekend terrein leren'Voor het observeren van de omgeving maakt de Amigo gebruik van een Kinect, een sensor die normaal kan worden gebruikt voor het spelen van spelletjes met de Xbox. Dit wierp tijdens de RoboCup vruchten af, want de Amigo presteerde vooral goed in onbekend terrein.
"Onze robot kan heel snel een onbekende omgeving leren en ingewikkelde opdrachten uitvoeren. Dat is wat je straks wil als je een robot koopt: dat je hem uit de doos haalt en meteen aan de slag kan", zegt teamcaptain Janno Lunenburg.
Huidige wereldkampioen verslagenHet ging de TU/e-studenten zo goed voor de wind dat ze zelfs de huidige wereldkampioen, Homer van de universiteit van Koblenz, versloegen. Tijdens het wereldkampioenschap in China vorig jaar was Amigo nog lang niet zo goed.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=OQMRtx2DyeQ]
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=3jmsFmXzyzk]
De Amigo kon in relatief korte tijd zo goed worden, omdat de deelnemers van de RoboCup-toernooien na de competities hun programmacode delen. Hierdoor kunnen alle deelnemers ineens op hetzelfde niveau komen en meteen hun opgedane kennis verder uitdiepen.
Snelle ontwikkeling van robotsHet doel van de RoboCup-toernooien is overigens veel breder dan dat. Uiteindelijk moeten de Amigo, maar ook de voetbalrobots waar al jaren veel aandacht voor is, bijdragen aan een snelle ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robots.
De TU/e-studenten wonnen tijdens de RoboCup European Open in het Eindhovense Evoluon ook met hun voetbalrobots. Ze versloegen de Portugese tegenstander Cambada met 2-0. Die ervaring kan de TU/e goed van pas komen om dit jaar het WK-trauma na het verlies tegen China te verwerken. Eind juni is het WK van 2016 in Leipzig.[Tweet:body:https://twitter.com/wethouderDepla/status/716645985926168576]
LEES OOK: Nieuw WK-trauma: weer verliezen robotvoetballers TU/e de finale van China

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.