55 arrestaties bij enorme drugsactie: 6 drugslabs opgerold, heel veel drugs en wapens gevonden

4 april 2016 om 14:59 • Aangepast 21 november 2020 om 11:31
nl
Politie en justitie hebben maandag bij een grote drugsactie 55 mensen opgepakt. Op 124 plekken zijn invallen gedaan, met name in onze provincie. De politie is nog bezig met het onderzoeken van de locaties en alle gevonden stoffen.
Profielfoto van Sandra Kagie, Bart Elzendoorn
Geschreven door
Sandra Kagie, Bart Elzendoorn

Aan de operatie, Trefpunt genaamd, werken in totaal 1500 mensen van de fiscale opsporingsdienst FIOD, Defensie, politie en justitie mee. Behalve in Brabant zijn ook invallen gedaan in Limburg, Rotterdam en het Belgische Turnhout.
LEES OOK: Hier is de politie binnengevallen
Ontmoetingsplek criminelen in BestDe actie komt voort uit een groot onderzoek naar een ontmoetingsplek van criminelen in Best, bij party-verhuurbedrijf Party King aan de Ambachtsweg. De loods oogt onschuldig, maar het bedrijf was een dekmantel voor de handel in synthetische drugs. Tientallen verdachten verzamelden zich hier. Volgens de politie was het partycentrum een 'broeinest van criminaliteit'. Het pand is per direct voor een jaar gesloten.

Wachten op privacy instellingen...

Drie hoofdverdachtenDe drie hoofdverdachten in de zaak zijn tijdens de operatie aangehouden. Een van hen werd volgens het Landelijk Parket in Tsjechië gearresteerd. De rest kwam uit Brabant. Neeltje Geldermans, Landelijk officier synthetische drugs, geeft aan dat de drie de scepter zwaaiden over het bedrijf aan de Ambachtsweg. Vraag en aanbod leken daar volgens haar samen te komen als het gaat om 'de productie van synthetische drugs en andere criminele activiteiten'.
Het is niet zo dat er in Best drugs werd geproduceerd, benadrukt ze. Wel zouden er bestellingen worden gedaan voor 'hardware en chemicaliën' voor de productie van bijvoorbeeld MDMA - de grondstof voor het maken van xtc-pillen - en amfetamine. De politie vond in het pand in Best 15 kilo aan pillen, vermoedelijk xtc.

Wachten op privacy instellingen...

Geobeserveerd en afgeluisterdAan de operatie van maandag ging een onderzoek naar de handel in en productie van amfetamine van ruim 2,5 jaar vooraf.
Het partycentrum in Best is geobserveerd door de politie en er is ook afgeluisterd. Dit leverde zoveel informatie op dat hier zo'n vijftig nieuwe onderzoeken uit zijn voortgekomen.
Acties 'klappen'Maandag was de dag waarop de acties - zoals de politie dit noemt - 'klappen'. De afgelopen jaren hebben zo'n zevenhonderd mensen het partycentrum in Best bezocht. Deze bezoekers, veelal bekenden van de politie, werden volgens de politie allemaal onder de loep genomen.
Via deze actiedag hopen politie en justitie inzicht te krijgen in verschillende criminele netwerken in Zuid-Nederland.
InvallenBehalve in Best waren er maandagochtend ook invallen in Eindhoven. Aan de Appelbloesemstraat daar viel de politie een huis binnen dat van onder tot boven vol stond met wietplanten. Er was niemand in het huis aanwezig.
In de woning was met stroom geknoeid. De gevaarlijke situatie werd door politie en justitie omschreven als ‘een tikkende tijdbom’. Op deze locatie werd naast de kwekerij drie kilo hennep en twee kilo cocaïne gevonden.
VoertuigenBij een inval in een ander huis in Eindhoven werd de bewoner aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. Ook een garagebox in de Telemannlaan in Eindhoven werd doorzocht. Hier werd een Harley Davidson in beslag genomen.
In totaal is beslag gelegd op 26 auto’s, twee Harley Davidsons, een vrachtwagen, vijf scooters, twee boten, een jetski en een quad.
Op het woonwagencentrum in Waalre aan de Broekweg zijn verschillende wapens gevonden. Het ging om twee handvuurwapens, een kalashnikov en een uzi. Op andere locaties in het land werden stroomstootwapens, steekwapens en boksbeugels gevonden.
Groot drugslab in MoergestelAan het begin van de middag werd in een garagebedrijf aan de Industrieweg in Moergestel een groot MDMA-lab aangetroffen. Daar werd 15 kilo MDMA gevonden, goed voor de productie van ruim honderdduizend xtc-pillen. Ook trof de politie 20 kilo amfetamine aan. In totaal werd vijfduizend liter aan chemicaliën gevonden, vermoedelijke grondstoffen voor de productie van synthetische drugs.

Wachten op privacy instellingen...

400.000 euroBij de doorzoekingen is ook geld in beslag genomen. Uit kluizen, matrassen, kruipruimtes en grote tassen kwam ruim vier ton tevoorschijn.
In het Limburgse Geleen werd bij een inval een Porsche Cayenne in beslag genomen. De eigenaar is aangehouden voor witwassen. In België zijn negen acties uitgevoerd, in Tsjechië één.
De drugsactie in cijfers

 • 55 arrestaties
 • 124 invallen
 • 6 drugslabs
 • 15 kilo pillen, vermoedelijk xtc (Best)
 • 15 kilo MDMA, goed voor de productie van ruim 100.000 xtc-pillen (Moergestel)
 • 20 kilo amfetamine (Moergestel)
 • 5000 liter aan chemicaliën
 • 1 hennepkwekerij (Eindhoven)
 • 3 kilo hennep (Eindhoven)
 • 2 kilo cocaïne (Eindhoven)
 • 20 wapens (o.a. in Waalre)
 • 400.000 euro
 • 2 Harley Davidsons (o.a. in Eindhoven)
 • 26 auto’s
 • 1 vrachtwagen
 • 5 scooters
 • 2 boten
 • 1 jetski
 • 1 quad

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.