Video

Buurtbewoners in Rosmalen zijn blij met komst asielzoekers, maar ze zijn toch boos op de gemeente

4 april 2016 om 18:51
nl
Je komt ze zelden tegen. Buurtbewoners die níet op hun achterste benen staan als er een asielzoekerscentrum in de buurt moet komen. Maar ze zijn er. In Rosmalen. Maar toch zijn ze boos. Ze vinden dat de gemeente ze niet serieus neemt.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

De gemeente Den Bosch wil in Rosmalen een nieuw asielzoekerscentrum openen, als vervanging van de noodopvang die op dit moment is in het Autotron in Rosmalen.
Buurt wil de helftWat vindt buurtbewoner Klaas Vos ervan dat er een asielzoekerscentrum bij hem in de buurt komt, op het terrein van Coudewater in Rosmalen? “Dat vind ik goed. Ik denk dat als we zelf vluchteling zouden zijn, dan zouden we het ook fijn vinden om opgevangen te worden.”
Maar toch is er onvrede in de buurt. Want ze willen er geen 600 tot 800, zoals de gemeente en het COA van plan zijn, maar de helft: 300 tot 400.
Ard Schilder van de wijkraad Maliskamp: “Het COA heeft gezegd dat ze vanaf driehonderd bewoners best een goed draaiend AZC kunnen neerzetten. En dan kun je kwaliteit bieden aan de asielzoekers en ook voor de omwonenden van Maliskamp, zo’n duizend inwoners, is het nog te doen. Want het betekent toch wat, als er driehonderd inwoners bijkomen.”
Geen discussieDe gemeente geeft niet thuis. Over aantallen wordt niet gediscussieerd door wethouder Eric Logister: “Die discussie over aantallen hebben we al gehad. We hebben al gekeken naar wat past. We hebben burgerparticipatie daarover gehad, we hebben daar goed naar gekeken. We zijn nu verder aan het kijken naar hoe je dat goed inpast in de omgeving.”
Bestuurskundige Laurens de Graaf van de universiteit in Tilburg vindt dat niet zo verstandig van de gemeente. “Je ziet dat er een positieve energie is in de gemeente. Bewoners zijn betrokken; ze willen iets betekenen. Ik zou dat als gemeente serieus nemen en de dialoog aangaan.”
Dode varkens?De gemeente Den Bosch hoeft niet bang te zijn dat ze in Rosmalen dode varkens op gaan hangen, ook niet als de buurt zijn zin niet krijgt, zegt Klaas Vos. “Nee, dat ben ik niet van plan. Maar we willen wel graag de dialoog aangaan met de gemeente.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.