Ambassadeur Noord- en Zuid-Korea komt 'gewoon' uit Berlicum en was even hier

4 april 2016 om 18:53
nl
Lody Embrechts was vorige week even terug in Nederland om bij te praten met de minister van Buitenlandse Zaken. En met de AIVD. Want als Nederlandse ambassadeur in Noord- en Zuid-Korea loop je tegen informatie aan die onze inlichtingendienst graag wil horen.
Profielfoto van Paul van Asseldonk
Geschreven door
Paul van Asseldonk

Lody Embrechts (54) uit Berlicum is sinds 2014 ambassadeur in Seoel. Eerder had hij vier jaar dezelfde functie in Maleisië.
Het lag niet voor de hand dat Embrechts diplomaat zou worden. "Ik heb de pedagogische academie gedaan en zou leraar worden", vertelt Embrechts in een eetcafé in Berlicum. Maar in de jaren tachtig waren er geen banen in het onderwijs. Toen deed zich een kans voor om bij Buitenlandse Zaken te gaan werken. Die heb ik met beide handen aangegrepen".
Contrast tussen Noord en ZuidEmbrechts vertegenwoordigt Nederland in Zuid- en Noord-Korea. Twee landen die op gespannen voet leven met elkaar. "Het contrast tussen beide landen kan niet groter zijn", legt hij uit.
"In het rijke Zuid-Korea praat ik met multinationals als Samsung over investeringen in Nederland. In het arme Noord-Korea staan zaken als mensenrechten of nucleaire dreiging op de agenda." Hij werkt dus in twee totaal verschillende werelden.
Gesprek met de presidentEmbrechts is met een Koreaanse getrouwd en dat helpt. "Dat betekent dat ik me in Seoel dieper in de samenleving kan wortelen en dat geeft een voorsprong op collega's. Ik spreek een aardig woordje Koreaans, maar mijn vrouw kan me corrigeren waar nodig."
"Laatst sprak ik in mijn beste Koreaans met president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Ik vond dat ik het goed had gedaan, maar mijn vrouw vertelde me dat ik toch echt straat-Koreaans sprak en dat ik de vereiste beleefdheidsvormen niet had gevolgd. Gelukkig vond president Park het niet erg."
Terug naar BrabantEmbrechts weet nog niet of hij na zijn actieve loopbaan terugkomt naar Brabant. "Ik kijk nooit ver vooruit. Maar wie weet, misschien word ik hier in Berlicum nog wel eens prins carnaval!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.